Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Cursa pentru funcția de prim-ministru al Marii Britanii a intrat pe ultima sută de metri. Conservatorii au de ales între Liz Truss și Rishi Sunak

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 4 septembrie 2022

Partidul Conservator din Marea Britanie urmează să aleagă luni, 5 septembrie, noul președinte și, implicit, noul premier al Marii Britanii. În cursă au mai rămas Liz Truss, ministrul britanic de Externe, și fostul ministru de Finanțe, Rishi Sunak.

Candidatul cu cele mai mari șanse date de sondajele interne ar fi Liz Truss, potrivit presei occidentale.

Liz Truss s-a născut în 1975 și a absolvit Universitatea din Oxford, localitatea natală. A intrat în Partidul Conservator încă din timpul studiilor, dar a obținut primul mandat de parlamentar în anul 2010, arată BBC.

Truss s-a opus, inițial, campaniei care a scos Marea Britanie din Uniunea Europeană. Ministrul britanic de Externe spunea că Brexit ar însemna „o triplă tragedie – mai multe reguli, mai multe formulare și întârzieri în negoțul cu Uniunea Europeană”.

Ulterior, după ce referendumul a fost validat, Liz Truss a catalogat Brexit drept „o oportunitate pentru a zgudui modul în care funcționează lucrurile”.

A preluat funcția de ministru de Externe în timpul guvernării Johnson și a susținut constant Ucraina pe parcursul invaziei ruse, argumentând că armata rusă și apropiații Kremlinului trebuie alungați din țara vecină.

Rishi Sunak, fost ministru de Finanțe, cotat cu a doua șansă, a dus economia britanică prin criza COVID-19. Născut din părinți imigranți, în Southampton, Sunak, în vârstă de 42 de ani, a studiat la Colegiul Winchester și la Universitățile Oxford și Stanford.

Este considerat drept unul dintre cei mai bogați parlamentari, după ani de zile în care a lucrat în companii precum Goldman Sachs, și este căsătorit cu fiica unui miliardar india

El a intrat în Parlamentul Marii Britanii în anul 2015, iar la referendumul pentru Brexit a votat în favoarea părăsirii UE, insistând pentru control în ceea ce privește imigrația.

Demisia din funcția de ministru al Finanțelor a contribuit la căderea Guvernului condus de Boris Johnson.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW