Sunday, September 27, 2020
Jurnalism corect


Cum vrea Guvernul să facă rost de bani: impozitarea tuturor pensiilor speciale, dar și eliminarea unor programe sociale

By Andreea Traicu , in Fara categorie , at 5 iulie 2019 Etichete: , , , ,

Impozitarea pensiilor speciale dar și eliminarea unor proiecte sociale sunt doar dintre măsurile pe care Ministerul Finanțelor le ia in calcul pentru a face rost de bani. Guvernul este nevoit să vină cu un set de măsuri pentru a reduce deficitul bugetar de la 11 miliarde de lei la 7 miliarde de lei. 

Măsurile au fost comunicate în CEx-ul PSD de ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici care le-a spus colegilor de partid că, în vederea apropiatei rectificări bugetare, trebuie să facă rost de 4 miliarde de lei.

Sunt vizate pensiile speciale acordate magistraților, militarilor, parlamentarilor, dar si cele ale aleșilor locali. Asta chiar dacă, săptămâna trecută, prin Ordonanță de Urgență, Viorica Dăncilă, a trecut Codul Administrativ. Printe alte „cadouri” făcute aleșilor locali de acest Cod sunt si pensiile speciale pentru primari și pentru șefii de Consilii Județene. Adjuncții lor – viceprimari și vicepreședinți- nu au fost uitați.

Nu s-a stabilit încă modul în care vor fi impozitate, surse politice spun că se dorește impozitarea progresivă, dar nu se exclude nici obligarea beneficiarilor să plătească CAS.

Guvernul nu exclude nici eliminarea unor programe sociale cum ar fi „cornul și laptele” sau „primul ghiozdan”, programe considerate a fi fără impact mare asupra populației, dar care ar ajuta Guvernul să se încadreze în ținta de deficir bugetar de 3%.

Recent, Ministrul Teodorovici s-a plâns și de numărul mare de agenții guvernamentale, care au mulți angajați și nu a exclus posibilitatea disponibilizărilor în rândul funcționarilor publici.

Ce spune opoziția

Reacția opoziției nu s-a lăsat așteptată. Într-un comunicat de presă, USR, partidul care și-a făcut o temă de campanie din eliminarea tuturor pensiilor speciale, susține că oprirea programului „cornul și laptele” pentru elevi nu va ajuta guvernul să facă economii.

„Dacă PSD-ALDE au nevoie de bani, le dăm noi o soluție: tăiați pensiile speciale! Acestea ne costă anual aproape 2 miliarde de euro, în timp ce programul cornul și laptele are un impact de 121 milioane euro, adică de 16 ori mai puțin! De aici îndemnăm Guvernul să taie, nu să lase peste 200.000 de copii fără corn și lapte, hrană esențială pentru o parte dintre elevii din mediul rural. Dăncilă taie fix de unde ar trebui mai puțin – de la educația copiilor”, se arată în comunicatul USR.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW