Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Cum vor călători românii în Europa. Vicepreşedintele CE: „Certificatul verde digital” ar trebui să fie gata la începutul verii / Ambasadorul Israelului: Vrem să ne întoarcem la normalitate / USR-PLUS susține existența unui certificat de vaccinare

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 17 martie 2021

Certificatul european de vaccinare ar putea să intre în vigoare de la 1 iunie, a anunțat Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viață european, potrivit AFP și dpa, citate de Agerpres.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și comisarii Thierry Breton și Didier Reynders au propus miercuri implementarea unui certificat european de vaccinare, numit „certificatul verde digital”.

Prin „certificatul verde digital”, o persoană ar urma să dovedească în toate statele membre ale Uniunii Europene că a fost vaccinată împotriva COVID-19, că a fost testată negativ la infecția cu SARS-CoV-2 sau că s-a vindecat recent în urma infectării cu coronavirus.

Acest certificat ar trebui să fie gata de utilizare la începutul verii. Şi vara începe pe 1 iunie”, a spus Schinas, pentru publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Propunerea Comisiei Europene ar trebui să fie aprobată de statele membre ale UE și de Parlamentul European pentru a intra în vigoare.

Israel, pregătit să revină la normalitate

În cazul în care implementarea „certificatului verde digital” va întârzia să apară, Israel va începe să negocieze cu fiecare țară în parte pentru un acord de recunoaștere bilaterală a certificatului de vaccinare, a declarat ambasadorul David Saranga, într-un interviu acordat Agerpres.

Societatea israeliană este vaccinată, vorbim despre mai mult de 56% din populaţie, cu prima sau a doua doză, şi vorbim despre 86% din populaţia de peste 16 ani care este vaccinată. Din acest motiv, ce vreau să zic este că Israelul vrea să deschidă graniţele, Israelul vrea să începem să ne întoarcem la normalitate. Şi întoarcerea la normalitate înseamnă şi turismul, care este important, este o parte din economie(…)Şi din acest motiv noi vrem să deschidem cerul, vrem să începem din nou să vedem turişti în Israel şi invers, turişti din Israel care vor pleca în străinătate. Dacă până la sfârşit o să fie o înţelegere comună la nivel de UE, atunci este excelent. Dar dacă vom vedea că lucruri de acest gen nu se vor întâmpla sau vor dura mult timp, atunci vrem să începem să negociem cu fiecare ţară şi să avem un acord de recunoaştere reciprocă a certificatului de vaccinare”, a declarat David Saranga, ambasadorul statului Israel în România.

Astfel, Guvernul israelian a început discuțiile cu mai multe state, printre care Grecia, Cipru și România. Saranga a precizat că, în acest moment, se așteaptă răspunsul Executivului de la București pentru a putea începe negocierile.

În momentul în care Comisia Europeană va aproba „certificatul verde digital”, Israel va declanșa negocieri și la nivelul Uniunii Europene pentru a ajunge la un acord în acest sens.

Cred că asta va fi situaţia. Dar nu trebuie să uităm că lucrul de bază atunci când vorbim despre recunoaşterea reciprocă a certificatului de vaccinare este tehnologia. Cum putem să fim siguri că persoana respectivă care are certificatul e chiar persoana respectivă şi nu l-a obţinut într-un mod ilegal. Şi din acest motiv cred că cheia aici este tehnologia, care va asigura că paşaportul verde este cu adevărat paşaport verde”, a precizat David Saranga.

USR-PLUS susține „certificatul verde digital”

Delegația USR-PLUS din Parlamentul European susține propunerea Comisiei Europene pentru implementarea unui certificat comun european care să ateste vaccinarea împotriva COVID-19, dezvoltarea naturală a anticorpilor și existența unui test PCR negativ pentru a facilita libera circulație între statele membre ale UE, se arată într-un comunicat de presă transmis de Alianță.

Este nevoie de o cântărire cu bună măsură a acestei teme pentru a nu discrimina o parte dintre cetățenii care fie nu au încă acces la vaccin ori nu au voie să se imunizeze astfel din motive medicale sau alte considerente. Soluția propusă de Comisie acum este cea corectă pentru că nu discrimizează dar în același timp facilitează circulația. Evitarea termenului ”pașaport” sau orice cuvânt care poate fi asociat cu ideea de granițe în Uniunea Europeană este un alt lucru important”, a declarat Dacian Cioloș, președintele Grupului Renew din Parlamentul European și co-președinte al Alianței USR-PLUS.

În plus, propunerea Comisiei Europene este salutată și de Grupul Partidului Popular European(PPE) din Parlamentul European.

Cu toții ne dorim să avem din nou libertate de mișcare în Europa. Acest lucru ar putea fi posibil prin implementarea unui certificat de vaccinare. Parlamentul European ar trebui să adopte urgent această propunere pentru a fi pregătiți în vară. Am pierdut deja prea mult timp”, au declarat Manfred Weber, președintele PPE, și Jeroen Lanaers, purtătorul de cuvânt al PPE, citați într-un comunicat de presă.

Sursă foto: Inquam Photos / Raul Stefan

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *