UPDATE: Reacția opoziției: Rovana Plumb nu respectă criteriile de integritate/Rovana Plumb, desemnată de președintele Comisiei Europene comisar din partea României
UPDATE:
Reacția opoziției la desemnarea Rovanei Plumb în funcția de comisar european
PNL cere retragerea propunerii de comisar european pentru Rovana Plumb. Liderul PNL, Ludovic Orban, susține că premierul Dăncilă a refuzat să facă altă propunere deși i s-a cerut să nominalizeze o altă persoană. De asemenea, Orban anunță că PPE, din care liberalii fac parte, nu va susține candidatura europarlamentarului PSD.
„Amintim faptul că Rovana Plumb are grave probleme de integritate după ce a blocat ancheta DNA, implicit posibilitatea de a fi judecată, ascunzându-se astfel în spatele majorității parlamentare a PSD. Domnia sa a considerat că nevinovăția unei persoane poate fi stabilită printr-un vot politic în Parlamentul României, în locul instanței de judecată, folosind imunitatea parlamentară. Singura soluție pentru a preveni o situație ingrată pentru România în Parlamentul European este aceea a retragerii candidaturii Rovanei Plumb de către Guvernul României”, susține Ludovic Orban.
Delegația USR PLUS în Parlamentul European , anunță că se opune numirii Rovanei Plumb în funcția de comisar european. Și asta pentru că europarlamentarul PSD nu respectă criteriile de integritate impuse de această demnitate.
„De asemenea, Rovana Plumb a avut în ultimii ani declarații împotriva valorilor Uniunii Europene și anti justiție și l-a sprijinit constant pe Liviu Dragnea, condamnat pentru corupție, din funcțiile publice pe care le-au ocupat. Rovana Plumb a fost cercetată în dosarul prin care insula Belina și brațul Pavel au fost transferate de la Apele Române la Consiliul județean Teleorman iar apoi concesionate către Tel Drum. Parlamentul s-a opus în toamna lui 2017, când ancheta era abia la început, ridicării imunității pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, acuzată de săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, din poziția de ministru al Mediului”, se arată în comunicatul USR – PLUS.
Acuzațiile DNA pentru Rovana Plumb
Dosarul în care DNA a cerut urmărirea penală a Rovanei Plumb se referă la afacerea Lacului Belina, ajuns la CJ Teleorman, iar apoi la compania Tel Drum, despre care se bănuia că ar fi fost controlată de Liviu Dragnea.
Conform procurorilor, „în anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private (firma Tel Drum, n.r.)”.
DNA susține că au fost întocmite două hotărâri de guvern cu încălcarea Constituției României și alte cinci legi. Rovana Plumb a scăpat de urmărirea penală pentru că cererea DNA a fost respinsă de parlamentari.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat astăzi lista comisarilor desemnați ca urmare a propunerilor venite de la fiecare țară membră. Din partea României, a fost aleasă Rovana Plumb, europarlamentar PSD. Ea va avea mai multe interviuri formale cu președintele Ursula von der Leyen, cum dealtfel vor avea toți cei desemnați. În plus, urmează audierile și votul în Parlamentul European.
Consiliul Uniunii Europene trebuie să adopte acum această listă, în conformitate cu articolul 17 alineatul (7) din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), după care acesta va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. Mâine, președintele ales Ursula von der Leyen va anunța distribuirea portofoliilor și modul în care intenționează să organizeze activitatea viitoarei Comisiei Europene.
Parlamentul European trebuie să ceară apoi consimțământul întregului Colegiu de Comisari, inclusiv președintelui și Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate / vicepreședinte al Comisiei Europene. Aceasta este precedată de audieri ale comisarilor desemnați în comisiile parlamentare relevante, în conformitate cu articolul 125 din Regulamentul de procedură al Parlamentului. După ce Parlamentul European își va da acordul, Consiliul European va informa în mod oficial Comisia Europeană, în conformitate cu articolul 17 alineatul (7) din TUE.
Comentarii