Thursday, August 18, 2022
Jurnalism corect


Cum vede Klaus Iohannis criza politică din țară: Avem un Guvern care merge mai departe

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 9 septembrie 2021

Klaus Iohannis a transmis joi, 9 septembrie, în cadrul vizitei din Elveția, că situația politică din țară nu e îngrijorătoare și că Guvernul condus de Florin Cîțu „merge mai departe”, în contextul în care Executivul trebuie să fie reconfirmat în Parlament în mai puțin de 45 de zile, iar liderii partidelor se acuză reciproc că ar încălca Constituția și cer CCR să medieze conflictul generat de moțiunea de cenzură USR PLUS – AUR. 

Chestiunea guvernamentală nu e absolut deloc îngrijorătoare. Avem un Guvern care merge mai departe, chiar împreună cu mine e domnul ministru al Afacerilor Externe(n.r. Bogdan Aurescu)”, a caracterizat președintele Klaus Iohannis criza politică din țară, în cadrul discursului susținut alături de Guy Parmelin, președintele Elveției.

Declarațiile președintelui vin în contextul în care premierul cere Curții Constituționale să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, argumentând că modul în care moțiunea de cenzură USR PLUS – AUR a fost inițiată, depusă și comunicată Executivului ar fi încălcat prevederile Constituției.

În paralel, tabăra lui Florin Cîțu este acuzată că încalcă Constituția, după ce Birourile Permanente Reunite au decis, prin voturile PNL, UDMR și PSD, să convoace plenul reunit pentru citirea moțiunii de cenzură pentru joi, dar dezbaterea și votul să aibă loc după decizia CCR, adică după 15 septembrie.

Klaus Iohannis a mai vorbit de criza politică din țară în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române de marți, când a transmis că România nu se va abate de la parcursul european și euro-atlantic.

Vom găsi cele mai potrivite soluții pentru actuala criză politică și guvernarea pentru România și pentru români va continua”, a spus Klaus Iohannis.

Stelian Ion îl atacă pe președinte

După ce a fost demis de premierul Florin Cîțu pe 1 septembrie, Stelian Ion a precizat, în mai multe rânduri, că cel care ar fi inițiat revocarea sa din funcția de ministru al Justiției este chiar președintele Klaus Iohannis.

Joi, acesta l-a acuzat pe președinte că i-ar fi cerut să renunțe la proiectul pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) până când vor fi adoptate legile justiției și că își dorește să facă „numiri exclusiv politice” la șefia Parchetelor: „Iohannis are partea sa de vină și pentru blocarea reformelor din justiție”, a spus Ion.

„Nu şi-a asumat rolul constituţional de mediator, invitaţia tardivă de la Cotroceni a fost pur formală, doar pentru poză. Pare că o face cu bună ştiinţă. Pentru Iohannis, soluţia USL pare ideală, pentru că nu se mai poate cu useriştii ăştia! Nu sunt domnule, oameni de dialog, sunt câini, nu oameni! Pur şi simplu nu te poţi înţelege cu ei! Cam ăsta e planul înţeleptului nostru preşedinte. Cooptarea PSD-ului în echipa câştigătoare, câştigarea frâielor PNL pereat mundus. Da, acum, lui Cîţu doar PSD îi mai poate atenua prăbuşirea. Aşa arată lucrurile din perspectiva mea, confirmate de întâmplările din ultima perioadă”, a declarat Stelian Ion joi, pentru Epoch Times.

Întâlnirea cu Dan Barna, un eșec

Luni, 6 septembrie, Klaus Iohannis l-a chemat la Cotroceni pe premierul Florin Cîțu. Ulterior, marți, co-președintele USR PLUS, Dan Barna, a fost chemat de președinte, dar întâlnirea dintre cei doi oficiali s-a terminat fără concluzii.

Știu că foarte mulți dintre dumneavoastră sperați ca această întâlnire să vină cu o soluție, din păcate a fost o întâlnire formală în care am trecut în revistă istoricul acestei crize și am prezentat poziția USR PLUS, potrivit căreia ieșirea din criză se poate rezolva rapid, printr-un nou premier propus de coaliție”, a declarat Dan Barna, marți, la Parlament, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni.

Dan Barna a mai spus că se aștepta ca președintele să analizeze scenariile în funcție de care coaliția formată din PNL, USR PLUS și UDMR ar mai putea continua la guvernare.

A fost o întâlnire de care sunt dezamăgit(…)am făcut fotografia prezentului”, a adăugat vicepremierul demisionar.

Președintele a criticat USR PLUS

Sâmbătă, la o zi după ce USR PLUS a anunțat că depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu împreună cu AUR, Klaus Iohannis a avut o reacție dură la adresa partidului care s-a retras de la guvernare.

Noua alianță creată în aceste zile între USR PLUS și AUR este un afront adus românilor care, la alegerile parlamentare de anul trecut, au decis prin votul lor drumul pe care trebuie să meargă țara noastră. Prin alianța cu un partid care nu respectă valorile occidentale, USR PLUS trădează voința cetățenilor care și-au pus speranțele într-o coaliție de centru-dreapta, care să dezvolte România”, a scris președintele, sâmbătă, pe Facebook.

Cei 5 miniștri și vicepremierul USR PLUS din Guvernul condus de Florin Cîțu au demisionat marți, ceea ce înseamnă că Executivul și-a pierdut susținerea politică și trebuie să vină în Parlament, în termen de 45 de zile, pentru a fi reconfirmat prin votul senatorilor și deputaților.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW