Cum se anunță anul 2024 pe scena politică românească. Va rezista coaliția PSD-PNL?
Anul 2024 se anunță plin de evenimente pe scena politică românească. Nu mai puțin de patru scrutine sunt programate să se desfășoare, într-un context economic deosebit de dificil. Singura certitudine pare să fie predarea mandatului, în luna decembrie, de către președintele Klaus Iohannis, în timp ce marele semn de întrebare este legat de viitorul coaliției dintre PSD și PNL.
Primul mare test electoral va fi pe data de 9 iunie, atunci când sunt programate alegerile europarlamentare. Românii vor fi așteptați la urne pentru a-i alege pe cei 33 de reprezentanți în Parlamentul European. Chiar dacă în arhitectura legislativului comunitar nu ar trebui să intervină schimbări majore, în ciuda ascensiunii forțelor extremiste, scrutinul va fi fără doar și poate deosebit de important pentru lupta politică internă.
În eventualitatea unui scor slab înregistrat de PNL la europarlamentare, Nicolae Ciucă și-ar putea vedea amenințat fotoliul de președinte de partid, pe fondul erodării influenței principalului său aliat, președintele Klaus Iohannis.
De aceste rezultate vor depinde și eventualele strategii în vedere alegerilor locale, respectiv parlamentare. Polul de dreapta strâns în jurul USR s-ar putea astfel profila într-un eventual partener pentru PNL, cu condiția obținerii unui scor de aproximativ 20%.
PSD vrea să recâștige Capitala
După toate probabilitățile, alegerile locale se vor desfășura pe 29 septembrie. Ca de fiecare dată aproape toți ochii vor fi ațintiți către alegerile pentru funcția de primar general al Capitalei, despre care se spune că vor da tendința pentru parlamentare.
Ajuns primar cu sprijinul USR și PNL, Nicușor Dan se chinuie acum să obțină din nou susținerea celor două formațiuni politice, ajunse la cuțite după destrămarea coaliției de guvernare în 2021. Cel puțin conform ultimelor declarații publice, actualul edil poate conta pe polul de dreapta strâns în jurul USR, nu însă și pe PNL, care deocamdată îi condiționează sprijinul de intrarea în partid. O astfel de decizie nu l-ar ajuta prea mult pe Nicușor Dan, care s-ar vedea lipsit de susținerea polului de dreapta.
Poziția liberalilor nu pare să fie foarte puternică. Nu au un posibil candidat cu șanse reale de victorie, iar sondajele de opinie îi creditează cu un scor slab. În schimb, aceștia au și varianta unei coaliții cu PSD, propusă chiar de Marcel Ciolacu.
Social-democrații par să fie deciși să recupereze Primăria generală, după eșecul înregistrat de Gabriela Firea. Fostul ministru al familiei este în acest moment prima opțiune pentru a fi candidatul PSD, însă Daniel Băluță, Robert Negoiță și Cristian Popescu Piedone așteaptă la cotitură. Primarul Sectorului 5 este curtat și de AUR, dar într-un asemenea scenariu șansele sale de victorie ar fi destul de reduse.
Liberalii și social-democrații vor râvni cu siguranță și primăriile importante câștigate de USR în 2020. Clotilde Armand are șanse reduse de a-și păstra funcția de primar al Sectorului 1, în condițiile în care aproape sigur nu se va mai putea baza pe susținerea liberalilor. În schimb, Radu Mihaiu, care a reușit să puncteze prin câteva îmbunătățiri estetice ale Sectorului 2, și-ar putea păstra poziție, cu condiția ca PSD și PNL să nu aibă un candidat comun.
O altă bătălie importantă se anunță la Timișoara. Dominic Fritz (USR) va concura, foarte probabil, cu fostul primar liberal, Nicolae Robu, cel pe care l-a învins în 2020.
Un nou locatar la Cotroceni
PSD și PNL încă nu s-au pus de acord asupra datelor în care se vor desfășura alegerile parlamentare și prezidențiale. Social-democrații și-ar dori ca prezidențialele să preceadă parlamentarele, astfel încât să poată beneficia de polaritatea unui aproape sigur tur doi. De cealaltă parte, liberalii resping o asemenea variantă și favorizează desfășurarea parlamentarelor înainte de prezidențiale sau chiar în același timp cu primul tur al acestora.
Rămâne de văzut cum se va tranșa această dispută la care opoziția și cetățenii nu pot decât să asiste. Mult mai important va fi ce se va întâmpla efectiv la aceste alegeri. Deși nu a spus-o cu subiect și predicat, Marcel Ciolacu pare că se pregătește pentru a candida la alegerile prezidențiale. Liderul PSD se află într-o continuă campanie de imagine de când a ajuns la Palatul Victoria, însă problemele guvernamentale ar putea cântări greu în defavoarea sa. Evident, scenariul mult visat pe Kiseleff este cel al unui tur doi în care candidatul social-democrat s-ar confrunta cu un extremist, George Simion sau Diana Șoșoacă, așa cum s-a întâmplat la ultima victorie a PSD la alegerile prezidențiale, în anul 2000, când Ion Iliescu l-a întrecut pe Corneliu Vadim Tudor.
Conform ultimelor sondaje de opinie, Mircea Geoană ar putea fi un candidat redutabil la aceste alegeri. Deși, la fel ca Ciolacu, nu și-a anunțat oficial dorința de a se înscrie în cursa pentru Cotroceni, secretarul general adjunct al NATO pare să vizeze funcția supremă în stat. Fost președinte al PSD, el și-ar dori sprijinul acestui partid, dar nu poate fi exclusă și ipoteza unei candidaturi din postura de independent. Liberalii nu și-au stabilit încă un candidat, în acest moment prima opțiune fiind Nicolae Ciucă.
Ce se întâmplă cu coaliția?
Marea necunoscută este reprezentată de viitorul coaliției de guvernare dintre PSD și PNL. Cu toate că par să se simtă bine împreună, apropierea alegerilor și înmulțirea problemelor spinoase la Palatul Victoria i-ar putea face pe liberali să ia serios în considerare ieșirea de la guvernare.
Opțiunea pare logică din punctul de vedere al calculelor electorale. În februarie 2014, liberalii au părăsit alianța cu PSD, după ce premierul de atunci, Victor Ponta, a refuzat să-l numească pe Klaus Iohannis în funcția de ministru de interne. Rămași singuri la guvernare, social-democrații s-au erodat puternic în lunile care au urmat, iar Iohannis l-a învins pe Ponta la prezidențialele din noiembrie 2014.
Primii care s-ar opune unei asemenea ipoteze sunt primarii PNL, care s-ar putea vedea astfel văduviți de fonduri importante din bugetul central cu doar câteva luni până la alegeri. Prin ieșirea de la guvernare liberalii ar pierde postul de ministru al dezvoltării, deținut în prezent de Adrian Veștea, o funcție cheie în direcționarea banilor către autoritățile locale.
Ieșirea PNL de la guvernare nu ar cădea bine nici partenerilor de la PSD. Marcel Ciolacu a amenințat în mai multe rânduri cu demisia, dacă liberalii ar ieși de la guvernare, ceea ce ar arunca țara în criză politică. Într-un asemenea scenariu, Ciolacu ar rămâne la Palatul Victoria cu puteri diminuate. Nici pe plan extern o asemenea decizie nu ar fi văzută cu ochi buni, mai ales în contextul războiului din Ucraina.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii