Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cum s-a produs ruptura dintre Dăncilă şi Stănescu/ Miza congresului din 29 iunie

By Tudor Alexandru , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 7 iunie 2019 Etichete: , , ,

La doar câteva săptămâni după ce liderul partidului a fost încercerat şi după obţinerea unui scor slab la alegerile europarlamentare, PSD se confruntă cu o nouă criză.

Paul Stănescu a demisionat azi, la doar câteva zile după ce a fost numit preşedinte executiv interimar al PSD.

Ruptura din conducerea interimară a PSD a apărut din cauza neînţelegerilor pe tema organizării congresului în care ar urma să se stabilească conducerea partidului.

Dăncilă, victorie de etapă

Surse politice spun că, seara trecută, în cadrul unei discuţii restrânse la nivelul partidului, premierul şi-a exprimat intenţia de organizare rapidă a unui congres pentru alegerea conducerii.

Miza ar fi consolidarea puterii în interiorul partidului şi valorificarea şanselor pe care le are în prezent de a fi aleasă preşedinte al PSD. Iniţiativa premierului este susţinută de liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan.

De cealaltă parte, Paul Stănescu, preşedinte executiv la PSD până azi, opta pentru un congres organizat peste câteva luni. Ideea avansată de Stănescu a fost susţinută de Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, de Gabriela Firea, dar şi de alti lideri de filiale.

Sursele menţionate au precizat că Paul Stănescu şi Marcel Ciolacu au încercat să o convingă pe Dăncilă să amâne alegerea conducerii, însă premierul a respins cu fermitate propunerea.

Astfel, CEx PSD a decis în şedinţa de azi organizarea unui congres pentru alegerea conducerii pe 29 iunie. Ulterior, o nouă reuniune va avea loc, urmând a se desemna candidatul la alegerile prezidenţiale.

În contextual deciziilor de astăzi, mai multe voci din partid o acuză pe Viorica Dăncilă că acţionează la comandă, dezaprobând maniera în care conduce PSD.

Nu am comanda de la nimeni. Singura mea comanda e de la PSD, forurile statutare”, a spus Dancila.

Gabriela Firea a declarat, întrebată fiind de modul în care conduce PSD Viorica Dăncilă: „Am luat cuvânul alături de colegii mei și nu vreau să îmi spun opinia în fața camerelor pentru că asta ar însemna că se constituie un posibil atac, se ating anumite sensibilități și ar însemna să începem un conflict pe care nu mi-l doresc”.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *