Cum putem recunoaște un material Deepfake? Ghid privind identificarea lor
Direcția Națională de Securitate Cibernetică (DNSC) a publicat un ghid care explică conceptul și modalitățile de identificare a informațiilor de tip Deepfake, adică false. Scopul manualului este să protejeze și să educe publicul cu privire la riscurile legate de securitatea cibernetică.
Fenomenul Deepfake a devenit tot mai frecvent și este esențial ca utilizatorii de internet să fie conștienți de instrumentele disponibile pentru detectarea conținutului falsificat. Deepfake este o formă de manipulare digitală realizată cu ajutorul inteligenței artificiale, care produce imagini sau conținut audio-video falsificate. Acestea pot avea consecințe semnificative asupra publicului și pot afecta negativ informațiile transmise online.
Ghidul acoperă aspecte precum importanța înțelegerii fenomenului Deepfake, tehnologiile utilizate și procesele implicate, exemple și indicii de identificare, instrumente și tehnici de detectare, educația pentru combaterea acestui fenomen și sfaturi practice pentru conștientizare și acțiune în cazul devenirii victimei unui Deepfake. DNSC se angajează să sprijine oricine dorește să educe și să protejeze comunitățile de utilizatori împotriva amenințărilor cibernetice.
Ghidul Deepfake realizat de către DNSC oferă o imagine de ansamblu despre:
• Importanța înțelegerii fenomenului Deepfake
• Tehnologia utilizată și etapele de realizare
• Exemple și indicatori
• Instrumente și tehnici de detectare
• Educația în combaterea fenomenului și sfaturi utile privind conștientizarea
• Ce să faci dacă ești victima unui Deepfake
foto: pixabay
Comentarii