Cum putem preveni insolația/Medic: În formă gravă, poate duce la delir și convulsii
Valul de caniculă se menține în toată țara și săptămâna aceasta, după cum Main News a relatat, iar luna septembrie va fi deosebit de caldă, spun meteorologii. Astfel, organismul uman are de suferit din cauza temperaturilor extreme, iar insolația este cea mai des întâlnită stare patologică din cauza expunerii la soare în mod prelungit.
Medicul de familie Adela Tudor a explicat, pentru Main News, cum recunoaștem simptomele insolației, dar și ce putem face pentru a preveni efectele acesteia.
„Primul semn este creșterea temperaturii corporale. Poate depăși 40C. Apoi, apar cefalee, greață, vărsături, stări de amețeală, puls mărit, piele roșie, apoi descuamare. În formă gravă, insolația poate duce la delir și convulsii”, a precizat medicul Adela Tudor, pentru Main News.
Potrivit sursei citate, insolația poate produce complicații în cazul copiilor, vârstnicilor, dar și în cazul pacienților cu un sistem imunitar scăzut, cu afecțiuni cronice.
„Dacă temperatura corpului nu scade de la primul antitermic și pulsul este mărit, eu recomand să se apeleze imediat la ajutorul medical”, a menționat doctorul Adela Tudor.
Cum ne protejăm de caniculă. Ce mâncăm și când aplicăm crema pentru protecție solară
Potrivit medicului Adela Tudor, prevenția este primul pas pentru evitarea insolației.
„Deplasările care pot suferi amânare ar trebui evitate în zilele cu temperaturi foarte ridicate. De asemenea, ar trebui evitată expunerea la soare în intervalul orar 11–17. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci trebuie purtate obiecte vestimentare din țesături cât mai ușoare (in, bumbac), deschise la culoare și care să acopere corpul astfel încât să ofere protecție”, menționează sursa citată.
În ce privește aplicarea cremei pentru protecție solară, medicul Adela Tudor spune că aceasta trebuie folosită pe corp înainte de a ieși din casă, nu doar înainte de a merge la plajă.
„Eu recomand hidratarea. Când spun hidratare, mă refer strict la apă, nu la sucuri, ceaiuri, energizante etc. Să evite deplasările în intervlul 11-17.00, să mânânce puțin și des, crudități, pește, proteină animală în mod echilibrat și să nu consume lichide foarte reci, ci la temperatura camerei. Cei care au boli cardio-vasculare să nu își neglijeze medicația, să-și monitorizeze tensiunea arterială. Se pot folosi banderole umede, în zona capului, dar nu foarte reci, pentru menținerea normală a temperaturii corpului. Nu ieșiti din casă fără pălărie și ochelari de soare, cremă de protecție solară. Crema de protecție solară se aplică, chiar și când ieși pe stradă, nu doar la plajă”, spune medicul Adela Tudor.
Potrivit datelor furnizate de Serviciul de Telecomunicații Speciale(STS), în luna iulie ac, aproape 8000 de români au sunat la Ambulanță, pentru a cere ajutor medical din cauza efectelor caniculei.
CITEȘTE ȘI: .Măsurile luate de instituțiile publice pe perioada caniculei/ Prefectura Capitalei: Cetățenii să evite deplasările
Sursă foto: Pixabay
Comentarii