Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cum motivează premierul Ciolacu creșterea TVA la anumite produse și servicii: În paralel, creștem salariul minim pe economie

By Dragomir Georgiana , in Politic , at 20 septembrie 2023 Etichete: , , ,

Premierul Marcel Ciolacu a precizat că proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru reducerea cheltuielilor bugetare și combaterea evaziunii fiscale  este în primă lectură în şedinţa de astăzi, 20 septembrie, a Guvernului.

În ceea ce privește măsura prin care cota TVA crește la anumite bunuri și servicii, șeful Executivului spune că „în paralel, crește și salariul minim pe economie”.

„Alcoolul, tutunul, băuturile cu zahăr şi, ulterior, jocurile de noroc  trebuie taxate mai mult! Asta pentru că produc efecte ce devin probleme majore de sănătate publică ale ţării. Nu mărim cota generală de TVA de 19% şi păstrăm cota redusă de 5% la lemne, energie termică, cărţi, manuale şi evenimente culturale, respectiv cota de 9% la alimente şi medicamente.  În paralel, salariul minim pe economie brut va creşte de la 3.000 la 3.300 lei şi în construcţii, de la 4.000 lei la 4.500 lei”, a explicat premierul Ciolacu.

Guvernul urmează să își asume răspunderea în Parlament pe pachetul de măsuri fiscale, după ce va primi amendamentele de la parlamentari.

Guvernul estimează că măsurile vor aduce un impact financiar pozitiv de aproape 20 de miliarde lei în anul 2024, în timp ce cheltuielile bugetare se reduc cu circa 3,37 miliarde lei.

Principalele măsuri fiscal-bugetare propuse de Guvern, dar și opinia analiștilor economici despre acestea, pot fi citite aici. 

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii