Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Cum le răspunde Nicușor Dan bucureștenilor care nu au căldură și apă caldă

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 10 ianuarie 2022

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, le-a răspuns luni, 10 ianuarie, bucureștenilor care nu au apă caldă și căldură, din cauza „sincopelor sistemului de termoficare”. Edilul general a explicat, într-o postare pe Facebook, că a achitat toate datoriile pentru subvenția la termoficare.

În plus, el a notat că, în ultimii bani, mulți bani necesari investițiilor în termoficare au fost dați „pe tot felul de prostii și nu acolo unde era nevoie de ei”.

„Graficul de mai jos nu dă nici căldură și nici apă caldă acelor bucureșteni care sunt încă, din păcate, afectați de sincopele sistemului de termoficare. Ne ajută însă pe toți să înțelegem care e sursa problemelor. Foarte mulți bani necesari investițiilor în termoficare (producție și transport) – și care prin buget ar fi trebuit să ajungă în sistemul de termoficare! – s-au dus în ultimii 10 ani pe tot felul de prostii și nu acolo unde era nevoie de ei.

2021 a fost primul an în care Primăria Generală s-a achitat integral de obligațiile de plată la termie. Azi sunt deci datorii ZERO pentru subvenția la termoficare, față de 480 de milioane de lei datorii la preluarea mandatului. Facem toate eforturile pentru normalitate și vă asigur din nou că termoficarea rămâne prima pe lista de priorități a PMB”, se arată în postarea primarului.

Conform datelor postate luni dimineaţă pe site-ul Companiei Municipale Termoenergetica, furnizarea agentului termic era oprită sau deficitară la peste 600 de blocuri sau imobile din Capitală.

La postarea edilului general, a lăsat un comentariu primarul din Sectorul 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, care a menționat că degeaba se alocau sume de bani, dacă nu exista „capacitatea de a face acele investiții”.

„Corect. Mai este de adăugat că degeaba se alocau sume pentru termie și degeaba se alocau anual bani si pentru investitii in termie dacă nu au creat capacitatea de a face acele investiții. Erau mereu pusi bani de ochii lumii, dar nu existau proiectele (studiile de fazabilitate, proiectarea tehnică, contractarea lucrărilor etc.) și apoi banii rămâneau necheltuiți și realocați la diferitele rectificări bugetare pe alte chestiuni, în mare pentru prostii”, a comnetat Ciucu.

Sistemul de transport al energiei termice din București, unul dintre cele mai mari din lume, are 954 km de conducte în rețeaua primară, 2.963 km în rețea secundară și furnizează căldură și apă caldă unui număr de peste 1,2 milioane de persoane.

În ultimii ani întreaga rețea s-a degradat în ritm accelerat, avariile fiind la ordinea zilei, totul pe fondul lipsei investițiilor majore. În prezent, din 954,09 km, lungimea rețelei termice primare, 11,1% au o vechime mai mică de zece ani, 9,7% au o vechime cuprinsă între 10 și 20 de ani, alte 8,8% fiind cu o vechime cuprinsă între 20 și 25 de ani, restul de 70,3% având o vechime de peste 25 de ani. Din cei 2.963,3 km rețele termice secundare, 21,8% au o vechime mai mică de zece ani, 16,7% au o vechime cuprinsă între 10 și 20 de ani, alte 13,5% fiind cu o vechime cuprinsă între 20 și 25 de ani, restul de 47,9% având o vechime de peste 25 de ani.

De altfel, primarul general al Bucureștiului a anunțat luni, 3 ianuarie, că a semnat acordul pentru modernizarea altor 11 km din rețeaua primară de termoficare.

Lucrările ar urma să înceapă chiar în această lună, urmând ca acestea să fie realizate de Compania Energetica.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *