Monday, January 17, 2022
Jurnalism corect


Cum îi promitea Remus Truică lui Paul al României că îl va ajuta să obțină Ferma Regală Băneasa și Pădurea Snagov / Ce rol a jucat jurnalistul Dan Andronic în proiectul „Prințul/Reciplia”

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 7 aprilie 2021

Remus Truică i-a promis lui Paul al României că îl va ajuta să obțină Ferma Regală Băneasa și Pădurea Snagov, folosindu-se de influența pe care o avea la nivel politic, în justiție și în mass-media. În același timp, jurnalistul Dan Andronic, condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la 3 ani de închisoare cu suspendare în același dosar, era responsabil de monitorizarea materialelor ce apar în presă. 

Judecătorii arată că Paul al României l-a întâlnit pentru prima dată pe Remus Truică la hotelul Howard Johnson, de unde cel din urmă a promis că va ajuta la retrocedarea bunurilor, având influență în rândul unor oameni ce erau relevanți în spațiul public sau ocupau funcții importante la acea vreme, precum Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, ce ocupa funcția de prim-ministru, Ioana Tăriceanu, Apostol Mușat, primarul din Snagov, sau Sorin Roșca Stănescu.

Astfel, în declarațiile sale, inculpatul Al României Paul Philippe a arătat, în detaliu, promisiunile făcute de Truică Remus și influența pe care acesta pretindea că o are la nivel politic, în justiție și mass media, cu referire directă la personalități din lume politică (Adrian Năstase, Tăriceanu Popescu, prim ministru la acel moment), la persoane apropiate acestora, respectiv soția lui Tăriceanu despre care a afirmat că lucrează la firma de avocatură TZA (“a spus să nu-mi fac griji cu Tăriceanu deoarece rezolvă el … că Ioana Tăriceanu lucrează la SCA Țuca”), la accesul pe care-l au la Curtea Supremă (“dacă va fi nevoie ne poate ajuta la Curtea Supremă, spunând că doamna Țuca este judecător acolo”), la primarul din Snagov, Mușat Apostol (“cu care este bun prieten, care l-a ajutat să cumpere pământ acolo, se vizitează cu acesta”), la Sorin Roșca Stănescu, persoană pe care i-a și prezentat-o la una dintre întâlniri, spunându-i că din acel moment ziarul acestuia nu îl va mai ataca”, se arată în motivarea deciziei de condamnare în dosarul „Ferma Băneasa”, consultată de Main News.

Terenurile din Băneasa, vânate de „mulți oameni”

Remus Truică i-a spus lui Paul al României că înțelegerea trebuia perfectată cu Reciplia SRL, firmă controlată în realitate de afaceriștii israelieni Tal Silberstein şi Steinmetz Benyamin, și că fiecare parte urma să primească 50% din suma obținută în urma vânzării terenurilor retrocedate.

(n.r. Mi-a spus că)Fără el nu pot să obţin nimic pentru că sunt mulţi oameni care încearcă să fure aceste terenuri de la mine, menţionându-i pe Becali, Popoviciu sau primarul Videanu”, a declarat Paul al României în cadrul audierilor, arată judecătorii Înaltei Curți.

Condițiile au fost acceptate, ulterior, de Paul al României care a și primit un avans de 4 milioane de euro.

Deși, în declarațiile ulterioare, Al României Paul Philippe a retractat sau a dat o altă interpretare unor împrejurări faptice legate de promisiunea traficării influenței de către inculpatul Truică Remus, în sensul că pentru recuperarea bunurilor revendicate nu era necesară folosirea influenței, întrucât era persoană îndreptățită la retrocedare conform documentelor pe care le deţinea, iar încheierea contractului a fost determinată de lipsa resurselor financiare pentru obținerea bunurilor, totuși, aspectele relevate initial de inculpat oferă suficiente elemente care, prin coroborare cu alte probe (cum ar fi declaraţiile inculpatei Ignatenko, fostă Păvăloiu Nela şi declaraţiile martorilor A României Lia Giorgia, Aparaschivei Cristian, Mircea Andrei, Togan Liviu, Rădulescu Veronel, precum şi plângerea penală întocmită de acesta), confirmă scopul ilicit al perfectării celor două convenţii prin care s-a urmărit crearea unei aparențe de legalitate a prețului plătit pentru traficarea influenței”, potrivit sursei citate.

În ceea ce privește fosta Fermă Regală Băneasa, Truică îi dădea asigurări lui Paul al României că „are conexiunile necesare pentru a recupera Băneasa într-o perioadă foarte scurtă de timp” și că „vor rezolva foarte repede obţinerea acestui teren pe cale administrativă, ceea ce s-a şi întâmplat”, potrivit motivării Înaltei Curți.

ÎCCJ: Era necesară o persoană influentă în lumea media

Instanța susține că Dan Andronic a aderat la grupul infracțional ce viza retrocedările mai multor bunuri ce au aparținut Familiei Regale încă din anul 2007 și a acționat până în anul 2013 în beneficiul acestuia, urmărind un interes material propriu.

Jurnalistul a fost cooptat în proiectul „Prințul/Reciplia” de către omul de afaceri Tal Silberstein, cu care avea o relație de prietenie, dar și de afaceri.

Cooptarea acestuia s-a făcut la scurt timp după constituire, în anul 2007, în condițiile în care, având în vedere, pe de o parte, că inculpatul Al României Paul era o persoană publică, cu o imagine controversată, iar pe de altă parte, aşa cum s-a arătat, interesul membrilor fondatori ai grupului infracţional (inculpaţii Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein) ca identitatea şi implicarea lor în proiectul Prinţul/Reciplia să rămână ascunsă, era necesară o persoană influentă în lumea media, care să monitorizeze aparițiile din mass media care puteau să dăuneze proiectului sau chiar să atragă atenția autorităților asupra acțiunilor întreprinse de membrii grupării, ce aveau ca finalitate obținerea bunurilor revendicate de inculpatul Al României Paul Philippe”, a precizat sursa citată.

Astfel, Dan Andronic semnala sau era informat de fiecare dată când în presă apăreau articole cu potențial dăunător, ce făceau referire la implicarea lui Paul al României în revendicarea bunurilor sau la unii membri ai grupului infracțional.

În perioada de referinţă, inculpatul Andronic Dan Cătălin a monitorizat şi analizat aparițiile din mass media referitoare la persoanele implicate în acest proiect, a fost informat în permanență despre orice aspecte relevante în legătură cu activitatea Reciplia şi a participat în cadrul şi din partea acestei societăţi la discuţii şi negocieri, inclusiv şi mai ales cu inculpatul Al României Paul Philippe, căruia i-a creat, totodată, impresia că-l va ajuta să-şi construiască o imagine favorabilă, în condiţiile în care acesta din urmă dorea să obţină nu doar bani, ci şi recunoaşterea apartenenței sale la familia regală a României”, potrivit judecătorilor ÎCCJ.

În plus, de multe ori, Dan Andronic și-a depășit de multe ori „atribuțiile”, anume monitorizarea articolelor ce apar în media.

Inculpatul a fost ţinut la curent cu întreaga derulare a activităților legate de acest proiect, primind în mod constant email-uri, în principal, de la ceilalți membri ai grupului infracțional organizat”, se arată în motivarea ÎCCJ.

Sentinţele

În acest dosar, omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de închisoare, fiind în prezent încarcerat. Israelienii Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein la câte 5 ani, în lipsă, iar Paul Philippe al României, la 3 ani şi 4 luni de detenţie, însă acesta s-a sustras executării pedepsei. O altă persoană condamnată, Nela Ignatenko (fostă Păvăloiu) – 5 ani, se sustrage executării pedepsei.

Dan Andronic a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Fostul primar al comunei Snagov, Apostol Muşat, a fost condamnat la 4 ani cu executare, aceeaşi pedeapsă fiind dispusă şi în cazul fostului prefect al judeţului Ilfov, Nicolae Jecu.

Avocatul Robert Roşu a fost condamnat la 5 ani de închisoare.

Alte condamnări cu executare : Niculae Dima – 4 ani, Caterina Popa – 4 ani, Gheorghe Olteanu – 4 ani, Valentin Delcea – 4 ani.

Dragomira Gheorghiţă, Corina Dicu, Ioan Stoian, Marius Marcovici şi Lucian Mateescu au primit pedepse cu suspendare.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Motivare ÎCCJ: Afaceriştii israelieni Beny Steinmentz și Tal Silberstein, legături la cel mai înalt nivel/ Printre probele invocate de judecători sunt e-mailuri transmise președintelui României și programarea unor întâlniri cu premierul român și cu cel sârb

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Cum explică judecătorii condamnarea avocatului Robert Roșu în dosarul „Ferma Băneasa”: A asigurat interfaţa juridică şi a dat aparenţa de legalitate a întregului demers

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW