Monday, July 15, 2024
Jurnalism corect


Motivare ÎCCJ: Afaceriştii israelieni Beny Steinmentz și Tal Silberstein, legături la cel mai înalt nivel/ Printre probele invocate de judecători sunt e-mailuri transmise președintelui României și programarea unor întâlniri cu premierul român și cu cel sârb

By Andreea Traicu , in Analize & Investigatii Justitie Politic Stirile zilei , at 7 aprilie 2021 Etichete: , , , ,

Judecătorii susțin, în motivarea deciziei din dosarul privind retrocedarea Fermei Regale Băneasa, că oamenii de afaceri Remus Truică, Tal Silberstein, Bennyamin Steinmentz și avocatul Robert Roșu au constitutit, în noiembrie 2006, un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior jurnalistul Dan Andronic, Marius Marcovici și Lucian Mateescu, pentru dobândirea Fermei Regale Băneasa și a Pădurii Snagov, revendicate de Al României Paul Philippe, fiind comise mai multe fapte penale în acest scop. Liderul grupării era, potrivit ÎCCJ, Benyamin Steinmetz, care coordona activitățile celorlalți membri ai grupării prin omul său de încredere, Tal Siberstein.

ÎCCJ arată că în activitatea ilicită aceștia s-au bazat pe relațiile pe care le aveau la nivel înalt. Astfel, instanța prezintă probe care arată influența acestora, printre care e-mailuri transmise președintelui României de la acel moment, Traian Băsescu, dar și legături cu alți oficiali importanți ai statului român, precum Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta sau Viorel Hrebenciuc. O parte dintre aceştia ar fi participat la  petreceri organizate de liderul grupării în Israel sau la Monaco.

ÎCCJ: Afaceriştii israelieni, legături la cel mai înalt nivel

Judecătorii ÎCCJ susțin că Tal Silberstein, alături de Benyamin Steinmetz, au pus bazele asocierii din anul 2006. Proiectul era intitulat „Prinţul” şi ar fi fost prezentat de Remus Truică celor doi afacerişti la locuinţa lui din Snagov, aceştia manifestându-şi interesul şi cerând un studiu realizat de firma de avocatură la care lucra avocatul Robert Roşu.

Aparent, implicarea celor doi oameni de afaceri ar fi fost condiţionată de realizarea raportului întocmit de firma de avocatură, însă, deşi acesta „sublinia existenţa unor impedimente serioase în privinţa obţinerii bunurilor indicate de inculpatul Al României Paul, inculpaţii Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein au acceptat să se implice, chiar şi în aceste condiţii, în proiectul Prinţul/Reciplia, ceea ce înseamnă că riscurile afacerii urmau a fi depăşite prin alte mijloace, ilicite, mai exact prin influenţele pe care atât personal, cât şi prin intermediul partenerului lor, inculpatul Truică, urmau să le exercite la nivelul factorilor de decizie din România, în condiţiile în care, cu privire la 22 din bunurile care făceau obiectul contractului de cesiune, cele mai importante prin prisma valorii lor, erau în derulare proceduri administrative de restituire”, explică judecătorii.

ÎCCJ: Influența la vârful statului, reală/ Printre probe, programarea unor întâlniri cu premierul României și cu cel al Serbiei

ÎCCJ menţionează că promisiunile făcute lui Paul Philippe al României, referitoare la punerea în posesie a bunurilor pretinse, se bazau pe influenţa pe care afaceriştii israelieni şi Paul Truică o aveau asupra unor oficiali români.

Astfel, în declarația din data de 11.12.2015, inculpatul Al României Paul Philippe a arătat că, după câteva luni sau un an de la încheierea contractului, l-a cunoscut pe Tal Silberstein la sediul firmei de avocatură TZA, când acesta s-a prezentat ca fiind consilier al lui Tăriceanu, precizând că deține clădirea în care TZA funcționează și că el plătește avocații care sunt ai lui, că poate obține orice și că prin Dan Andronic controlează presa, prezentându-i și o listă cu 80 de persoane din mass media asupra cărora are influenţă. Totodată, i-a mai spus că dacă este cu ei poate să câștige, discuția fiind purtată în prezența lui Truică Remus și Roșu Robert Mihăiță”, se arată în motivare.

Judecătorii susţin că „influenţa de care se bucura inculpatul Tal Silberstein în lumea politică, dar şi la nivelul conducerii Statului Român este confirmată atât de probatoriul testimonial, cât şi de corespondenţa electronică aflată la dosar”.

Astfel, omul de afaceri Radu Dimofte a declarat că Tal Silberstein „i-a fost prezentat de  inculpatul Truică ca fiind “mâna dreaptă a lui Steinmetz” şi “un om influent, nu doar în România, ci şi în alte ţări din Europa şi că a fost consultant politic pentru Băsescu, Năstase, Tăriceanu şi apoi pentru Blaga, candidat la primărie.”

Acesta a precizat să Silberstein  “a confirmat că este reprezentantul lui Steinmetz.”

Un alt martor, Andrei Bejenaru, a declarat că Truică şi Silbersterin se lăudau cu ce cunoştinţe aveau în lumea politică, cu referire la politicieni precum Călin Popescu Tăriceanu (fost premier), Victor Ponta sau Viorel Hrebenciuc.

Despre inculpatul Tal Silberstein, acelaşi martor a arătat că, atunci când “era o problemă”, inculpatul întreba “la cine trebuie să apeleze pentru rezolvarea ei”. În acest context, martorul a relatat un episod în legătură cu unul dintre bunurile menţionate în contractul de cesiune, respectiv Pădurea Broşteni, arătând că, întrucât se intenţiona formularea unei acţiuni în justiţie împotriva Romsilva, ca reprezentant al Statului Român, şi erau necesare nişte documente, inculpatul Tal Silberstein a întrebat “cu cine trebuie să vorbească pentru a se obţine de la Romsilva hărţile fostelor proprietăţi”, respectiv dacă “Victor Ponta poate fi de ajutor pentru asta”, martorul precizând totodată că inculpatul Tal Silberstein “mereu spunea că îl cunoaşte pe Victor Ponta””, potrivit ÎCCJ.

Judecătorii precizează că Tal Silberstein avea conexiuni reale la cel mai înalt nivel politic, acestea fiind confirmate de corespondenţa electronică de la dosar, purtată în special cu Dan Andronic.

Astfel, inculpatul Tal Silberstein i-a redirecţionat inculpatului Andronic mai multe email-uri transmise preşedintelui României în funcţie, Traian Băsescu:

          – din 22.05.2010, în care inculpatul Tal Silberstein îi solicită o întâlnire de o oră şi jumătate preşedintelui României pentru a-i prezenta “foarte serios” recomandările unor focus grup-uri conduse de inculpat;

          – din 3.05.2010, în care inculpatul Tal Silberstein îi solicită o întrevedere preşedintelui României, în legătură cu tăierile bugetare preconizate (n.n.- acestea au fost anunţate de preşedinte 3 zile mai târziu, pe 6.05.2010);

          – din 19.10.2009, în care inculpatul Tal Silberstein îi aduce la cunoştinţă preşedintelui României neînţelegerile pe care le are cu managerul campaniei sale, Felix. (fil.219-221, vol.46 dup şi  fil.2, vol.48 dup)

          De asemenea, la dosar există email-uri, redirecţionate inculpatului Andronic, care atestă întâlnirile pe care inculpatul Tal Silberstein urma să le aibă cu prim-ministrul Serbiei, pe 5.05.2015, dar şi cu cel al României, pe 6.05.2015 (n.n. – în acea perioadă, această funcţie era ocupată de Victor Ponta), cu menţiunea că la ultima urma să participe şi inculpatul Andronic (fil.4-8, vol.48 dup), fiind astfel confirmată declaraţia martorului Bejenaru, menţionată anterior, privind relaţia pe care inculpatul Tal Silberstein o avea cu politicianul sus-menţionat”, se arată în motivare.

Întâlnire înregistrată de Paul al României

Magistraţii susţin că omul de afaceri Benyamin Steinmetz a fost cel care coordona, din umbră, întreaga afacere. În acest sens, dau exemplu o întâlnire din decembrie 2011, care a avut loc la domiciliul lui Paul Philippe al României, menită să îl convingă pe acesta să rămână în afacere. La discuţii au participat Tal Siberstein, Benyamin Steinmetz, precum şi Shimon Shevez şi Lia a României, context în care s-a menţionat că Steinmetz este cel care a finanţat afacerea. Discuţia a fost înregistrată de Paul Philippe al României, fiind mijloc de probă în dosar.

Prezența la această întâlnire a inculpatului Steinmetz Benyamin alături de Tal Silbersten, care se situau pe palierul de conducere în ierarhia grupului, dovedeşte odată în plus că membrii grupului infracțional cunoșteau caracterul ilicit al înțelegerii dintre părți, consfințit prin încheierea contractului de cesiune din 1.11.2006, și că, pentru a nu se expune riscului declanșării cercetărilor și descoperii implicării lor în obținerea ilegală a bunurilor revendicate de Al României Paul Philippe, au acceptat să îl prezinte pe liderul grupului cumpărătorului de influență, a cărui implicare fost ținută ascunsă până la acel moment, astfel cum deja s-a arătat”, scriu judecătorii.

„Totodată, deși acționa din umbră, inculpatul Steinmetz Benyamin asigura susținerea intereselor membrilor grupului la nivel relațional, sens în care la petrecerile pe care le organiza la domiciliul său din Israel sau la reședința din Monaco, invita persoane cu funcții publice importante (cum este cazul premierului de la acel moment, Tăriceanu Popescu Călin, sau al lui Andronic Dan Cătălin, cunoscut om de presă și cu influență în mass media etc.), pe care inculpatul Truică Remus le-a menţionat în cadrul discuţiilor cu Al României Paul Philippe pentru a-l asigura de reușita demersurilor pe care urma să le întreprindă pentru dobândirea bunurilor ce făceau obiectul contractului de cesiune”, completează judecătorii.

Sentinţele

În acest dosar, omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de închisoare, fiind în prezent încarcerat. Israelienii Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein la câte 5 ani, în lipsă, iar Paul Philippe al României, la 3 ani şi 4 luni de detenţie, însă acesta s-a sustras executării pedepsei. O altă persoană condamnată, Nela Ignatenko (fostă Păvăloiu) – 5 ani, se sustrage executării pedepsei.

Dan Andronic a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Fostul primar al comunei Snagov, Apostol Muşat, a fost condamnat la 4 ani cu executare, aceeaşi pedeapsă fiind dispusă şi în cazul fostului prefect al judeţului Ilfov, Nicolae Jecu.

Avocatul Robert Roşu a fost condamnat la 5 ani de închisoare.

Alte condamnări cu executare : Niculae Dima – 4 ani, Caterina Popa – 4 ani, Gheorghe Olteanu – 4 ani, Valentin Delcea – 4 ani.

Dragomira Gheorghiţă, Corina Dicu, Ioan Stoian, Marius Marcovici şi Lucian Mateescu au primit pedepse cu suspendare.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW