Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cum au tratat liderii coaliției de guvernare declarațiile controversate făcute de premierul maghiar în România

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 28 iulie 2022

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au avut primele reacții pe tema discursului susținut de premierul maghiar la Băile Tușnad, la cinci zile de la evenimentele la care a participat Viktor Orban în România. Dacă Marcel Ciolacu a susținut, seara trecută, că se impune o discuție în coaliția de guvernare, pentru explicații de la liderul UDMR, Kelemen Hunor, premierul Nicolae Ciucă a fost destul de încurcat de întrebările jurnaliștilor pe această temă, menționând că „astfel de declarații nedorite nu își au locul în Uniunea Europeană.” 

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a catalogat declarațiile prim-ministrului maghiar drept „incalificabile pentru un om politic” și, mai mult, a critica lipsa de reacție a liderului UDMR, partid aflat în coaliția de guvernare.

„Eu mă aşteptam de la domnul Kelemen Hunor să aibă o reacţie, dânsul, personală, imediată după o astfel de declaraţie. O să avem o discuţie în cadrul Coaliţiei. Declaraţia a fost jignitoare, a fost o jignire, în special adusă românilor, mi-aş fi dorit să nu fie făcută pe teritoriul României, dar, indiferent, efectele sunt aceleaşi”, a declarat președintele PSD.

La rândul său, întrebat de jurnaliști dacă a existat vreo discuție în coaliția de guvernare referitoare la declarațiile lui Viktor Orban, premierul Nicolae Ciucă a condamnat declarațiile premierului maghiar și a îndemnat la „înțelepciune, solidaritate și toleranță”.

„Românii sunt un popor primitor și s-a văzut asta în contextul războiului de la graniță. România este perceputa ca o țară unde trăiesc împreuna mai multe etnii în liniște și în pace. Astfel de declarații nedorite nu își au locul într-o Europă unde 27 de țări trăiesc în pace și prosperitate. Aici, în inima Ardealului, doresc să întăresc mesajul meu pentru toleranță, înțelepciune, solidaritate, respectarea valorilor europene, și am convingerea că noi toți, uitându-ne în istorie putem să înțelegem că ceea ce ne unește e mult mai important si benefic decat ceea ce ne dezbina”, a transmis Ciucă joi, 28 iulie, înaintea unei vizite la Casa Memorială „Avram Iancu” din județul Alba.

Până la ora publicării acestei știri, UDMR nu a luat nicio poziție publică referitoare la subiect. Mai mult, întrebat miercuri, 27 iulie, la Digi24, cum comentează declarațiile șefului Guvernului din Ungaria, ministrul Mediului, Barna Tánczos, a refuzat să răspundă.

La evenimentul de la Tușnad au participat inclusiv lideri ai UDMR, iar vicepremierul Kelemen Hunor a participat inclusiv la o cină alături de premierul ungar, vineri seară.

Aflat în România, Viktor Orban a criticat Uniunea Europeană

Într-un discurs de peste o oră, susținut în cadrul unui eveniment organizat de comunitatea maghiară din România în localitatea Băile Tușnad, premierul maghiar, Viktor Orban, s-a exprimat în favoarea unei noi strategii privind încheierea conflictului din Ucraina, în centrul căreia să se afle negocieri de pace între SUA și Federația Rusă.

Potrivit Agerpres, premierul Ungariei a afirmat că strategia europeană în acest război s-a bazat pe patru piloni greşiţi, pornind, printre altele, de la premisa că sancţiunile vor slăbi Rusia şi că va exista o susţinere din partea întregii lumi, lucru care nu s-a întâmplat.

„În acest război, strategia occidentală se construieşte pe patru piloni. Este o strategie logică, raţională pe hârtie, poate este bazată şi pe cifre. Primul pilon este că Ucraina nu e singură, ci prin instructori militari anglo-saxoni şi cu armament NATO poate câştiga războiul împotriva Rusiei, ăsta e primul enunţ. Al doilea enunţ strategic este că sancţiunile vor slăbi Rusia şi vor destabiliza conducerea de la Moscova.

Al treilea pilon, al treilea element strategic, a fost că consecinţele economice ale sancţiunilor, care ne vor atinge şi pe noi, vom fi capabili să le gestionăm, adică pe ei îi va durea mai mult iar pe noi mai puţin. Şi a patra raţiune strategică a fost că lumea se va alinia în spatele nostru, deoarece noi avem dreptate. În loc de asta, în urma acestei strategii minunate, situaţia stă în felul următor: stăm într-o  maşină ale cărei toate cele patru roţi s-au dezumflat. Este evident că astfel nu vom câştiga nici un război. Ucraina niciodată nu va câştiga războiul împotriva Rusiei cu ofiţeri instructori americani şi cu armanent american”, a declarat premierul Orban, potrivit traducerii oficiale.

El a menţionat că occidentalii trebuie convinşi să elaboreze o nouă strategie în cazul războiului din Ucraina.

„Este o chestiune de onoare şi o chestiune morală să ne spunem părerea şi punctul de vedere şi să-i convingem pe occidentali că, în loc de rapoarte goale de victorie, să elaboreze o nouă strategie. Dacă toate cele patru roţi au pană, avem nevoie de o nouă strategie în centrul căreia nu se află câştigarea războiului, ci negocierile de pace şi formularea unei propuneri de pace corespunzătoare. (…) Treaba UE nu este să stea de partea Ucrainei sau a ruşilor, ci să se încadreze undeva între Ucraina şi Rusia, asta ar fi esenţa unei nou strategii”, a spus Orban.

Diverși analiști politici, atât străini, cât și români, au apreciat că discursul șefului Guvernului ungar a fost profund anti-european.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you will find 78960 more Info to that Topic: mainnews.ro/cum-au-tratat-liderii-coalitiei-de-guvernare-declaratiile-controversate-facute-de-premierul-maghiar-in-romania/ […]

  • … [Trackback]

    […] Here you can find 80724 additional Information on that Topic: mainnews.ro/cum-au-tratat-liderii-coalitiei-de-guvernare-declaratiile-controversate-facute-de-premierul-maghiar-in-romania/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *