Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Cum au ajuns noile substanțe psihoactive să fie introduse în dulciuri/Medic: Eu nu recomand pacienților mei să dea curs reclamelor la ulei pe bază de cannabis. Poate avea efect psihotrop

By Dragomir Georgiana , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 20 septembrie 2023 Etichete: , , , ,

HHC(n.r. hexahydrocannabinol), substanța găsită în dispozitivele vape sau dulciuri comercializate de firma din Iași depistată de procurorii DIICOT , nu se află pe lista substanțelor interzise în România, ci este „sub monitorizare intensivă”, fiind susceptibilă „de a avea efecte psihoactive”, avertizează Agenția Națională Antidrog(ANA). 

În primul semestru al  anului 2023, Agenția Națională Antidrog a transmis Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie 12 notificări privind identificarea pentru prima dată de noi substanțe psihoactive. Acestea conțin canabinoizii sintetici și catinonele, care dau reacții grave, similare cu cele ale consumului de droguri de mare risc. Potrivit reprezentanților Agenției Naționale Antidrog, noile substanțe psihotrope se produc în laboratoare clandestine, au  fost dezvoltate pentru a produce efecte psihoactive, fără a intra sub incidența legii, neaflându-se sub control național din cauza substanțelor folosite în componența lor și a dinamicii de apariție(2021-2022).

Sub ce forme apare HHC și ce efecte are asupra organismului. Medic:  Eu nu recomand pacienților mei să dea curs reclamelor la tot felul de substanțe, deoarece pot avea efect psihotrop

Substanța HHC se găsește sub formă de: flori uscate, uleiuri, rășini sau lichide de vaping. Astfel,  produsele HHC pot fi ingerate, fumate sau chiar  inhalate. Specialiștii antidrog spun că această substanță provoacă:  anxietate, amețeli, confuzie, insomnie, depresie, cefalee şi atacuri severe de panică, creșterea frecvenței cardiace şi a tensiunii arteriale.

HHC este vândut  fără nicio restricție, ca înlocuitor al produselor de cannabis și THC într-o gamă de produse precum țigări electronice, uleiuri sau jeleuri. Medicul de familie Adela Tudor, a precizat, pentru Main News, că prin intermediul internatului se fac reclamă produselor derivate din cânepă în scop medicinal, însă, recomandarea pentru pacienți rămâne fermă: să cumpere doar la recomandarea medicului, din farmacii și plafare autorizate.

„Eu nu recomand pacienților mei să dea curs reclamelor la tot felul de substanțe(…)Am văzut ulei pe bază de cannabis, însă, nu se specifica de unde provine, ce autorizație de comercializare are. Pot avea efect psihotrop, le spun mereu să cumpere din zone autorizate, farmacii, plafare, doar la recomandarea medicului”, s-a exprimat medicul Adela Tudor.

DIICOT a avertizat că se dezvoltă magazinele online care comercializează produsele din cânepă, cu efect psihotrop

DIICOT  a atras atenţia cu privire la  magazine sau firme din mediul online care  comercializează produse din cânepă încă din 2020.  Procurorii spun că aceste produse   conţine Tetrahidrocanabinol (THC) – o substanţă psihotropă, biosintetizată de planta cannabis, indiferent de concentraţie, se încadrează noţiunii de drog de risc şi intră sub incidenţa dispoziţiilor penale.

Pe teritoriul României au început să funcţioneze magazine care promovează produse obţinute din cânepă, conţinând canabidiol (CBD), ale cărui efecte pentru sănătate s-ar considera a fi benefice. În prezentarea acestor magazine, care în scurt timp au ajuns să se dezvolte şi în spaţiul online, se foloseşte drept siglă planta de cannabis.

Nu există legislație împotriva „noilor” substanțe psihotrope, nici în România, nici în Europa

Potrivit DIICOT,  în România, nu există legislaţie specifică privind punerea pe piaţă a produselor alimentare ce conţin diferite componente/derivate ale plantei cannabis sativa (seminţe, ulei, făină), nici limite minime/maxime permise sau niveluri de consum zilnic care să fi fost stabilite/însuşite pentru conţinutul de CBD şi THC al produselor alimentare (inclusiv suplimentele alimentare). Conţinutul autorizat de THC de 0,20% se aplică plantei de canabis (cultivată în mod autorizat), nu produsului finit rezultat din aceasta. Nu există, de asemenea, nici reglementări la nivelul Uniunii Europene care să permită comercializarea de produse din cânepă cu conţinut de THC, indiferent de concentraţie. În consecinţă, orice produs care conţine THC se încadrează noţiunii de drog de risc şi intră sub incidenţa dispoziţiilor penale, menționează oficialii DIICOT.

Potrivit specialiștilor antidrog, înainte ca substanțele să fie declarate „interzise” trebuie să treacă prin mai multe evaluări.

În România, s-au înregistrat cazuri în care copiii, dar și adulții au consumat accidental bomboane cu cannabis, după care au avut nevoie de îngrijiri medicale. Mai multe detalii, puteți citi aici.

Substanța HHC se află sub control național în alte 12 țări europene: Belgia, Danemarca, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Austria, Polonia, Finlanda și Islanda, potrivit Agenției Naționale Antidrog.

CITEȘTE ȘI: „Fabrica de psihoactive” de la Iași: 28 de persoane reținute/În spatele afacerii: un canadian, un agent de poliție și un psiholog

Sursă foto: Poliția Română 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW