Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Cum au ajuns bolnavii de cancer să nu își mai primească tratamentul/Reprezentant al pacienților: Dacă nu sunt bani pentru medicamente, nu sunt bani nici pentru prevenție

By Dragomir Georgiana , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 25 septembrie 2023 Etichete: , , , , , , ,

Mai multe spitale care tratează bolnavii de cancer au amânat tratamentul pe motiv că nu ar mai fi medicamente pentru chimioterapie, respectiv imunoterapie, scheme de tratament indispensabile în cazul pacienților oncologici.  Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, a precizat, pentru Main News, că s-a ajuns în această situație, deoarece statul nu a decontat spitalelor și farmaciilor sumele necesare pentru plata medicamentelor. 

„Statul nu a decontat rețetele compensate și gratuite, iar în spitale nu sunt bani pentru cumpărarea medicamentelor. Lipsesc opt scheme de tratament(medicamente pentru pacienții oncologici), nu trei, așa cum susține ministrul Sănătății. Și unul dacă lipsea, ministrul Sănătății avea obligația să facă tot posibilul să remedieze.  Dacă nu sunt alocați bani pentru medicamente, nu sunt bani nici pentru prevenție”, a explicat președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.

Potrivit sursei citate, Casa Națională de Asigurări de Sănătate(CNAS) a transmis Guvernului un Memorandum, pentru suplimentarea bugetului, iar după ce va fi supus aprobării(n.r. cel mai probabil în ședința de Guvern de săptămâna aceasta), CNAS va face plățile pentru servicii medicale, materiale sanitare, inclusiv pentru programele naționale de sănătate. Această informație se confirmă, conform actelor publice înregistrate la Guvern.

De ce plățile întârziate către farmacii și spitale pun viața bolnavilor în pericol

Întârzierile majore la plată, de mai mult de 90-120 de zile (conform actelor normative, ar trebui ca decontarea să se realizeze în cel mult 60 de zile) în funcție de județ, se referă la medicamentele eliberate de farmaciile comunitare în cadrul programelor naționale de sănătate, precum oncologie, diabet zaharat, transplant. Pacienții beneficiază în mod gratuit de medicamentele din programele naționale de sănătate – prin urmare, farmacia/unitatea medicală suportă cheltuiala integrală a tratamentului eliberat, iar când acestea nu dispun deloc de fonduri, viața bolnavilor poate fi în pericol, deoarece nu mai au acces gratuit la tratamentul necesar.

Potrivit legislației în vigoare, programele naționale de sănătate publică sunt finanțate de Ministerul Sănătății și de la bugetul de stat, iar de sănătate curative , așa cum este cel de oncologie, sunt finanțate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, administrat de CNAS.

Paradox: Ministrul Sănătății susținea în urmă cu o lună că sunt fonduri pentru bolnavii de cancer

La începutul lunii august, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susținea că bolnavii de cancer nu vor mai fi puși în situația să audă de la spital sau de la farmacii „nu avem fonduri”. Mai mult decât atât,  el anunța 16 medicamente noi gratuite pentru bolnavii de cancer și testări gratuite extinse, pentru prevenție și diagnosticare.


„ Există fonduri. E vorba de testările gratuite extinse, un pachet de testări gratuite extinse pentru diagnosticul şi monitorizarea cancerului. Operaţionalizarea banilor despre care vă spuneam că este deja la Casa Naţională de Asigurări Sănătate pentru testarea genetică şi aţi văzut care sunt tipurile de pacienţi oncologici care beneficiază de acest tip de testare şi implicit de tratamentul personalizat. Decontarea serviciilor de radioterapie avansată este o astfel de metodă, care protejează, dacă vreţi, pacientților oncologici”, 
declara ministrul Rafila, la momentul aprobării Planului Național de Combatere a Cancerului.

Potrivit surselor Main News, de la Institutul Oncologic București , Institutul Clinic Fundeni – secția de Hematologie și Oncologie Medicală din IOB (Institutul Oncologic București) se întorc  acasă cei mai mulți pacienți oncologici fără tratament din cauza lipsei fondurilor. Într-o conferință de presă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susținea că „pot fi situații izolate, punctuale, dacă unele spitale nu au fonduri și ține și de managementul acelor unități medicale”.

Planul național de prevenire și combatere a cancerului: Parlamentul aprobă, Ministerul Sănătății este responsabil de aplicare

Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România este finanţat în principal de către Ministerul Sănătăţii, de la bugetul de stat.

Suma aprobată anual pentru finanţarea planului naţional trebuie să reprezinte cel puţin 20% din totalul fondurilor aprobate pentru desfăşurarea programelor de sănătate la nivel naţional de către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În trei luni de la promulgare, Ministerul Sănătății are obligația  să elaboreze normele de aplicare ale Planului.

Potrivit legii, planul se implementează pentru perioada 2023 – 2030. Documentul se va actualiza în funcţie de rezultatele obţinute şi în acord cu direcţiile strategice din domeniul prevenirii şi combaterii cancerului stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi la nivelul Uniunii Europene.

Cele mai scăzute costuri pentru îngrijirea pacienților ocologici din UE: 160 EUR/cap de locuitor

Ministerul Sănătăţii, în calitate de autoritate centrală în domeniul sănătăţii publice, este responsabil de planificarea, iniţierea, coordonarea, monitorizarea şi evaluarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea şi combaterea cancerului. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Finanţelor sunt responsabili de îndeplinirea măsurilor prevăzute în planul anticancer.

În România, peste 20.000 de oameni mor anual din cauza unei forme de cancer, potrivit celui mai recent raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică(OCDE). România are cele mai scăzute costuri de îngrijire a pacienților oncologici din UE, acestea ridicându-se la 160 EUR pe cap de locuitor, ajustate la paritatea puterii de cumpărare (PPC), în condițiile în care media UE este de 326 EUR.

Sursă foto: Pixabay

Comentarii