Sunday, May 22, 2022
Jurnalism corect


Cum arată evaluarea Comisiei Europene pentru PNRR-ul României

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 27 septembrie 2021 Etichete:

Dragoș Pîslaru, europarlamentar USR PLUS, a explicat luni, 27 septembrie, cum a reușit România să obțină aprobarea PNRR, dând detalii totodată despre evaluarea CE asupra planului.

„Pentru ca un PNRR să fie aprobat, trebuie îndeplinite 11 criterii, care arată împreună cât de relevant, eficace, eficient și coerent este un plan de reforme și investiții.

Pentru fiecare criteriu, Comisia acordă calificative de la A la C, unde A înseamnă că criteriul a fost respectat în mare măsură, iar C înseamnă că criteriul nu a fost respectat sau a fost respectat într-o mică măsură. Un calificativ C descalifică automat un PNRR.
Prin urmare: România nu a obținut niciun calificativ C”, a scris europarlamentarul pe contul său de Facebook.

Țara noastră a obținut calificativul A la cele 4 categorii obligatorii.

„- măsurile țin cont de Recomandările pe care Comisia le face fiecărei țări de două ori pe an în Semestrul European;
– contribuie la obiectivele Mecanismului de Redresare și Reziliență #MRR (creează locuri de muncă, realizează măsuri sustenabile care aduc bunăstarea cetățenilor și creștere economică);
– investește 37% din fondurile disponibile în măsuri verzi;
– investește 20% din fondurile disponibile în măsuri digitale”, se arată în postare.

În plus, România a mai obținut calificativul A și la alte 6 criterii:

„- a avut măsuri pe toți cei șase piloni care stau la baza Mecanismului pe care l-am negociat;
– nicio măsură nu face rău mediului înconjurător (aplică principiul „Do No Significant Harm”);
– măsurile vor avea un impact pozitiv pe termen lung;
– planul are ținte, obiective și indicatori clari;
– există mecanisme prin care se monitorizează cum se pun măsurile în practică;
– planul este coerent, adică există un echilibru între reforme și investiții”.

Un singur calificativ B s-a înregistrat la criteriul legat de costuri.

În opinia lui Pîslaru, asta „arată că metodologia folosită nu a fost suficient de bine explicată, legătura între costuri și justificarea acestora nu este mereu clară, iar din acest motiv, evaluarea la acest calificativ a fost medie și nu am obținut A”.

„Menționez că majoritatea statelor membre au avut calificative B la acest criteriu. (…) De aici înainte, misiunea mea, în calitate de membru al Comisiei Parlamentului European de monitorizare a PNRR, este să stăm cu ochii pe implementarea proiectelor susținute cu cele aproape 30 de miliarde de euro venite prin Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Subliniez o dată în plus: acești bani pot avea impact real în România grație instituțiilor și autorităților serioase și puse pe treabă, prin investiții susținute de reforme!”, conchide postarea din mediul online.

Context

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni, 27 septembrie, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României a fost aprobat de Comisia Europeană.

„Salut anunțul făcut de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care a primit undă verde de la Comisia Europeană chiar astăzi.

Aprobarea sa reprezintă un moment simbolic de o mare importanță pentru viitorul țării noastre. Acest plan este rezultatul unui dialog intens cu Comisia Europeană din ultimele luni, dar și un efort colectiv instituțional fără precedent. A fost un proces laborios, care a presupus multă muncă. Le mulțumesc celor care au contribuit”, a declarat Klaus Iohannis luni, 27 septembrie.

La rândul său, premierul Florin Cîțu a precizat că PNRR a primit 10 calificative maxime din 11 posibile, fiind printre primele 5 cele mai bine finanțate planuri din Uniunea Europeană.

CITEȘTE ȘI:

Florin Cîțu, după aprobarea PNRR: Vom avea o economie puternică de care vor beneficia toți românii

Cristian Ghinea, despre PNRR: Sunt extrem de îngrijorat de implementare / Ce soluții propune și care sunt țintele asumate de România

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW