Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Cristian Ghinea, despre PNRR: Sunt extrem de îngrijorat de implementare / Ce soluții propune și care sunt țintele asumate de România

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 27 septembrie 2021

Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene, ce a ocupat funcția în timp ce Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost scris și negociat cu Comisia Europeană, susține că implementarea PNRR trebuie să facă obiectul unui pact național, altfel va fi blocat foarte rapid, iar România riscă să piardă alocarea de 29,8 miliarde de euro. 

Cristian Ghinea arată că PNRR conține 507 jaloane și ținte, dintre care 21 trebuie atinse până la finalul anului, iar la fiecare șase luni se poate bloca întreg programul, dacă acestea nu sunt livrate.

Sunt extrem de îngrijorat de partea de implementare. Era oricum dificil să intri într-o logică de alocare financiară periodică și condiționată de rezultate. Pur și simplu acest stat nu așa funcționează. Nu avem o reală bugetare multianuală, nu avem spending reviews (vom începe să avem prin PNRR), nu avem finanțare per rezultat. Dimpotrivă, avem inversul: finanțare pe bază istorică și fără nici un audit de rezultat”, a scris Cristian Ghinea, pe Facebook.

Fostul ministru al Fondurilor Europene a precizat că a gândit un „tablou de control public” unde fiecare jalon poate fi urmărit în evoluția sa de către public, presă sau Parlament, în cadrul unei organizații condusă de Ghinea.

Soluția mea e să creez o organizație dedicată: un think-tank care să monitorizeze și să asiste implementarea PNRR. Care să faciliteze legătura între analiza de policy și decidenți și să faciliteze dialogul între stakeholderi, partide și Parlament. Vom lucra cu fapte și informații, fără patimă politică. Vom urmări jaloanele din PNRR și vom veni cu propuneri despre cum ar trebui să arate viitoarea lege ca să respecte textul negociat cu Comisia. Vom fi aici să depunem mărturii dacă vom fi întrebați și să strigăm dacă nu vom fi întrebați, dar vedem că lucrurile nu se mișcă”, a precizat fostul ministru USR PLUS.

PNRR, calificativ maxim

Ghinea arată că PNRR-ul României a primit calificativul maxim „A” la 10 criterii și „B” la unul singur, la fel ca planurile Germaniei sau Franței.

Și mai mult decât planurile altor state (și cum acum sunt un simplu cetățean îmi permit să nominalizez: de pildă, Cehia). Înainte să se sară că avem un B vă spun că și Germania are B la costing, a fost o problemă generală europeană cu capacitatea de a evalua costuri ex-ante pentru alocări mamut. De fapt, toate cele 20 de țări ale căror planuri au fost aprobate au primit B la costing”, susține Ghinea.

Concret, fostul ministru a precizat că PNRR a atins următoarele ținte:

– Planul adresează toate recomandările specifice de țară adresate României în 2019 și 2020

Traducere: de aceea avem reforma pensiilor, VMI, reforme administrative și alte peste 50 de reforme, pentru că PNRR trebuia să acopere toate restanțele clasei politice, semnalate repetat de UE în rapoartele de țară.

– Este un răspuns cuprinzător, adecvat și balansat la situația economică și socială a României

Traducere: PNRR rezolvă datorii istorice, dar reașează și economia viitorului (vezi digitalizarea și vezi jumătatea de miliard pentru producația de cipuri)

– Abordează vulnerabilitățile și deficiențele structurale de lungă durată, se așteaptă să contribuie la redresarea economică și socială și la dezvoltarea pe termen lung a țării.

– Se concentrează într-o foarte mare măsură pe tranziția verde a României dar și a Uniunii Europene; contribuie la transformarea digitală a României.

– Se așteaptă ca reformele și investițiile din plan să aibă impact durabil asupra mediului înconjurător și dezvoltării socio-economice

Ghinea: Reformele nu vor putea fi făcute fără USR PLUS

Concret, în următoarea perioadă ar urma să se pregătească implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, potrivit lui Ghinea. Acesta susține că este dispus să se ocupe de implementare, dar doar prin revenirea USR PLUS în Guvern.

I-am spus premierului Cîțu ultima dată când am vorbit (la predarea ministerului) două lucruri. Primul, că USR PLUS nu se va întoarce la guvernare cu el premier. Ne-a pus într-o situație imposibilă, nu avem cum reveni. Al doilea: reformele majore, dificile din PNRR nu vor putea fi făcute fără USR PLUS. Nici fără voința noastră politică pentru reforme (net superioară celei din alte partide), nici fără voturile noastre din Parlament”, a scris Ghinea.

Țintele pe care România trebuie să le atingă până în 2026

Cristian Ghinea a publicat țintele pe care România trebuie să le atingă până în anul 2026, prin intermediul PNRR:

Apă și canalizare:

– 1600 km rețele de apă construite – în localități cu peste 2000 locuitori

– 2500 km rețele de canalizare în localități peste 2000 locuitori; 400 rețele de canalizare în cele cu mai puțin de 2000 de locuitor

– 88.400 gospodării conectate prin programul național `Prima conectare la apă și canalizare`

Păduri:

– Programul Național de împădurire: 56.700 de hectare noi de pădure plantate

– 3 150 000 m2 noi suprafețe de păduri urbane create

– Deșeuri: 13.700 insule ecologice digitalizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor

Transport:

– 420 de kilometri de autostradă nou construiți

– 45% din punctele negre eliminate, acolo unde sunt cele mai multe accidente rutiere (de la aplicarea unui nou sistem de taxare, pentru traficul greu din România, conform principiului „poluatorul plătește”, inclusiv posibile stimulente pentru cei care dețin vehicule cu emisii zero/reduse;

– 2 851 km cale ferată construiți/modernizați, între care: 315 km de cale ferată modernizată și cu sistem inteligent de management al traficului instalat; 110 km de cale ferată electrificată

– 12.7 km de rețea nouă de metrou (București și Cluj): 5,2 km în București și 7,5 km în Cluj

Valul Renovării:

– Renovarea energetică moderată/aprofundată a cca 4,3 milioane metri pătrați de blocuri de locuințe (circa 1.000 – 1500 blocuri) și respectiv 2,3 mil. mp de clădiri publice (circa 2.000 de clădiri).

Energie:

– Instalarea și conectarea la reţea a cel puţin unei capacităţi suplimentare de 3000 MW de energie din surse regenerabile (eoliană și solară)

– Rețeaua de distribuție a gazelor regenerabile din regiunea Oltenia trebuie să fie finalizată și funcțională și va transporta cel puțin 20% gaz regenerabil atunci când va fi pus în funcțiune complet. Rețeaua va transporta gaze 100% regenerabile și decarbonizate în 2030.

Instalarea a cel puțin 240 MW (480MWh) de capacitate de stocare a energiei electrice.

Transformare digitală:

– 8,5 milioane cetățeni vor avea cartea de identitate electronică

– Cel puțin 60 de instituții de sănătate publică digitalizate și 200 de facilități de sănătate publică vor beneficia de sisteme IT și infrastructură digitală

REFORMA ANAF. Rezultate așteptate:

– 60% dintre toate serviciile pentru persoanele juridice plătitoare de taxe disponibile la sfârșitul anului 2024 vor fi accesibile online. În prezent, doar 45% din aceste servicii sunt disponibile online.

– Ponderea veniturilor colectate raportat la PIB crește cu cel puțin 2.5 puncte procentuale;

– Reducerea decalajului TVA cu 5 puncte procentuale în 2026 comparativ cu valoarea medie din 2019 și 2020 combinate

– 600.000 case marcat conectate la sistemul IT ANAF

– 500.000 de contribuabili înrolați suplimentar în SPV

Reforma pensiilor. Rezultate așteptate:

– Intrarea în vigoare a legislației necesare pentru a asigura sustenabilitatea pilonului II de pensii

– Reforma legislației pentru pensii pentru a face sustenabilă și mai echitabilă; reforma pensiilor speciale

Mediul de afaceri și cercetare:

– 5400 de contracte de finanțare prin Schema de minimis pentru digitalizarea IMM-urilor

– 280 de contracte de finanțare prin Schema de minimis pentru ajutarea firmelor din România în procesul de listare la bursa

Microelectronică – finanțare, 500 milioane euro – Participarea a cel puțin 3 entități românești la consorții internaționale

Fondul local. Rezultate așteptate:

– 4.418 locuințe pentru tineri din comunități/grupuri vulnerabile

– 1.104 locuințe pentru specialiști în sănătate și educație

– Vor fi achiziționate și recepționate până în Trim. II, 2026, – 1135 vehicule noi nepoluante cu zero emisii gaze de eșapament (200 buc. – autobuze electrice/hidrogen 12-18m, 515 buc. – autobuze electrice/hidrogen 10m, 50 buc. – tramvaie, 50 buc. -– troleibuze cu baterii 12-18m, 320 buc – microbuze electrice/hidrogen).

– 13.200 puncte de încărcare funcționale, pentru vehicule electrice. Mai sunt prevăzute alte puncte de încărcare pe componenta Valul renovării și pe Transport; în total, în 2026, vor fi 20.000 la nivel național.

Turism:

– 12 rute (trasee) culturale dezvoltate și marcate

– Finanțarea, pentru prima oară în România, de muzee și memoriale ale opresiunii: Muzeul Holocaustului și muzee ale opresiunii comuniste.

– 3.000 de km de trasee velo naționale

– 40 de IMM active în domeniul producției și distribuției de filme finanțate pentru a dezvolta conținut digital

Sănătate:

– 200 de centre comunitare construite sau renovate, care au dotări noi și personal.

– 3.000 cabinete ale medicilor de familie sau asociații de cabinete echipate sau renovate, acordând prioritate cabinetelor situate în regiuni și zone mai puțin dezvoltate.

– 300 comunități slab deservite, inclusiv comunitatea romă, vor avea acces la asistență medicală comunitară

– 25 unități de terapie intensivă pentru nou-născuti echipate, inclusiv cu ambulanțe pentru nou-născuți (pentru centrele regionale)

– 25 unități sanitare publice/spitale publice care beneficiază de infrastructură nouă

– 30 facilități nou construite/renovate și dotate care furnizează asistență medicală ambulatorie

Social:

– Rețea de centre de zi: 150 de servicii comunitare pentru copiii în situații de risc: (menținerea a 4.500 de copii în familie)

– 150 de servicii comunitare pentru persoanele cu dizabilități (1.600 de persoane cu dizabilități, pe an)

Introducerea Venitului Minim de Incluziune:

– adoptarea modificărilor legislative necesare; Beneficiarii direcți vor fi cel puțin 30% din actualii beneficiari de Venit minim garantat (VMG) și Alocație pentru susținerea familiei (ASF). 56.700 –beneficiari eligibili ai Venitului Minim de Incluziune, în plus față de beneficiarii eligibili actuali de venit minim garantat / alocatie de sustinere a familiei.

– Tichete de muncă: Cel puțin 30 000 beneficiari (care vor angaja lucrători casnici) prin intermediul tichetelor de muncă; Cel puțin 60 000 de lucrători casnici/prestatori care vor presta servicii prin intermediul tichetelor de muncă.

– 50 servicii comunitare modernizate pentru persoane cu dizabilități.

– 55 noi servicii comunitare pentru persoanele cu dizabilități.

Reforma administrației:

– Un sistem de recrutare pilot pe modelul EPSO european pentru administrația centrală, în 2022, urmat de replicarea la nivel național pe baza lecțiilor învățate, începând cu 2023

– Un sistem nou multi-anual de planificare pentru nevoile de recrutare din sectorul public

– Introducerea unui sistem de recrutare nou pentru înalții funcționari publici care interzice politizarea funcțiilor

Educație:

– 110 de creșe înființate și operaționalizate și 412 servicii complementare (în localitățile izolate, dezavantajate)

– 2500 de școli incluse în programul de abandon vor fi complet digitalizate prin achiziționarea echipamentului necesar (tablete, imprimante, routere). Creșterea cu cel puțin 60% a numărului de studenți înscriși in ruta completa de invatamant dual.

– Cel puțin 5.200 de școli dotate cu resurse tehnologice noi pentru laboratoarele IT

– Cel puțin 3.600 de școli dotate cu infrastructură și echipamente tehnologice noi

– 3 consorții școlare rurale create pentru a consolida mediul educațional rural”

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW