Cum arăta Crăciunul românilor din 1931, în plină criză mondială: Traiul material devine o problemă căreia aproape renunți să îi găsești o soluțiune
În urmă cu peste 90 de ani, românii treceau printr-unele dintre cele mai grele sărbători, după ce marea criză economică mondială își făcea simțite efectele din ce în ce mai adânc în societatea și sistemul bancar din țară. Dincolo de analize, retrospective și previziuni, prima pagină a unuia dintre cele mai importante periodice ale vremii, Adevărul, din prima zi de Crăciun din 1931, era departe de a invita la optimism.
Crăciunul din anul 1931 nu a fost unul dintre cele mai fericite pentru români – și nu numai – fără să luăm în calcul anii de război. Era un an în care criza nu mai era doar o știre de peste Ocean, iar editorialul din Adevărul – valorificat online în Biblioteca Digitală a Bucureștilor – ilustrează o stare deloc festivă.
Chiar lângă sigla ziarul este publicat un motto care dă cheia de citire a publicației care a apărut pe tarabe pe 25 decembrie 1931: „Mai zgârcit decât oricând, Moș Crăciun n-a vrut să aducă nici reducerea chiriilor, nici legea de conversiune a datoriilor agricole. Ca să nu se spună însă că nu ne-a dat nimic, ne-a oferit bugetul de sacrificiu”.
Editorialul este semnat de scriitorul şi politicianul de origine aromână Nicolae Constantin Bațaria (Batzaria), el însuși un personaj tragic al acelor vremuri, care s-a născut în Macedonia Otomană și a murit, în 1952, la 77 de ani, în câmpul concentraționar din Ghencea, unde fusese internat ca fost om politic (parlamentar). Mai multe detalii, pe Gândul.ro.
Comentarii