Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Cum ar fi încercat Donald Trump să intervină pe lângă înalți oficiali ai SUA pentru a schimba rezultatul alegerilor prezidențiale

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 31 iulie 2021

Fostul președinte al Statelor Unite ale Americii (SUA), Donald Trump, ar fi încercat să pună presiune pe înalți oficiali ai Departamentului de Justiție să declare că alegerile din luna noiembrie au fost fraudate, pentru a putea întoarce rezultatele scrutinului prezidențial, potrivit unor documente publicate vineri de o Comisie a Congresului, citate de New York Times.

Pe 27 decembrie, la o lună de la alegerile prezidențiale din SUA, când republicanul Donald Trump a pierdut în fața democratului Joe Biden, fostul președinte le-a cerut lui Jeffrey Rosen, ministrul interimar al Justiției, și lui Richard Donoghue, adjunctul său, să declare că scrutinul a fost fraudat, deși nu exista nicio dovadă în acest sens, în cadrul unei discuții purtată la telefon.

Trebuie doar să spuneți că alegerile au fost fraudate, iar de restul mă ocup eu și aliații din Congres(n.r. o parte dintre republicani)”, le-ar fi cerut Donald Trump celor doi oficiali, potrivit unor notițe întocmite de adjunctul Donoghue, ajunse pe masa Comisei de anchetă.

Ca răspuns, Jeffrey Rosen i-a transmis fostului președinte republican că Departamentul de Justiție nu poate și nici nu va „pocni din degete” pentru a schimba rezultatul alegerilor.

Donald Trump a tot continuat cu presiunile, afirmând că „suntem obligați să le spunem oamenilor că alegerile au fost ilegale și corupte”, și chiar a încercat să-l amenințe pe ministrul interimar că va fi schimbat din funcție.

Oamenii îmi cer să schimb conducerea Departamentului de Justiție”, a mai spus Trump.

Context

În urma alegerilor prezidențiale din 6 noiembrie 2020, democratul Joe Biden a câștigat în fața republicanului Donald Trump, devenind cel mai în vârstă președinte din istoria SUA, la 78 de ani.

Totuși, Trump nu a acceptat rezultatele alegerilor și a pornit o campanie în care a acuzat constant că alegerile au fost fraudate sau că numărătoarea voturilor a fost greșită, întrucât un număr mare de americani au votat prin corespondență, din cauza pandemiei de coronavirus, dar acuzațiile, multe dintre ele transformate chiar în procese, nu au avut nicio dovadă la bază.

Campania fostului președinte a culminat cu asaltul asupra Capitoliului, din 6 ianuarie 2021, când manifestanții pro-Trump au reușit să pătrundă în clădirea care găzduiește Congresul Statelor Unite. În timpul protestelor violente, cel puțin 4 persoane au decedat și 52 au fost arestate.

Ulterior, o Comisie constituită la nivelul Camerei Reprezentanților, condusă de Carolyn Maloney, a început să ancheteze eforturile administrației Trump de a întoarce rezultatul alegerilor.

Notițele(n.r. întocmite de adjunctul Donoghue, trimise către Congres de Departamentul de Justiție) arată cum Președintele Trump i-a ordonat direct celei mai importante instituții de Drept din țară să încerce să schimbe rezultatul unor alegeri libere și corecte în ultimele zile petrecute la Casa Albă”, a spus Carolyn Maloney.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW