Monday, July 22, 2024
Jurnalism corect


VIDEO Alertă la Washington. Protest de amploare: susținătorii lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul / Joe Biden: Îi cer președintelui Trump să oprească acest asediu / Donald Trump: Aceste alegeri ne-au fost furate. Dar trebuie să mergeți acasă acum

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 6 ianuarie 2021

UPDATE 01:00 Capitala S.U.A a intrat în stare de asediu pentru următoarele 12 ore.

UPDATE 00:50 Un oficial american, responsabil cu aplicarea legii și protocolul la nivelul Camerei Reprezentanților, a anunțat că a fost restabilită ordinea în Capitoliu.

Femeia împușcată în piept în urma ciocnirilor dintre forțele de ordine și susținătorii lui Trump a murit, potrivit presei americane.

UPDATE 00:30 Aproximativ 11.000 de soldați din Garda națională au fost trimiși la Capitoliu pentru a restabili ordinea.

UPDATE 23:30 Donald Trump le cere protestatarilor, printr-un mesaj video postat pe Twitter, să meargă acasă.

Știu că sunteți răniți, știu că vă doare. Am avut alegeri care ne-au fost furate, alegeri pe care le-am câștigat detașat și toți știu, mai ales partea adversă. Dar trebuie să mergeți acasă acum. Avem nevoie de pace, de domnia legii, trebuie să respectăm forțele de ordien. Nu vrem ca cineva să fie rănit. Trăim vremuri dificile. Nu au mai existat vremuri ca acestea, în care să se fure de la fiecare, de la mine, de la voi, de la țară. Alegerile au fost fraudate. Dar nu putem cădea în capcana acestor oameni. Avem nevoie de pace! Mergeți acasă! Vă iubim, sunteți speciali, vedeți cum sunt tratați alții. Dar mergeți acasă, în liniște”, sunt principalele declarații ale lui Donald Trump.

UPDATE 23:00 Joe Biden îi cere președintelui Trump să iasă la televizor pentru a încheia „asediul” asupra Capitoliului.

Vreau să fiu foarte clar: scenele de la Capitoliu nu ne reprezintă. Este un haos ce ar trebui să se încheie acum. Îi cer președintelui Trump să iasă la televizor acum și să își îndeplinească jurământul de a proteja Constituția și să oprească acest asediu. Nu este un protest, este revoltă”, a declarat președintele ales Joe Biden.

Echipele SWAT ale FBI au intrat în Capitoliu, potrivit lui Jake Sherman.

 

UPDATE 22:30 Vicepreședintele republican Mike Pence face un apel către protestatari să oprească violențele.

Violențele ce au loc la Capitoliu trebuie să se oprească acum. Oricine este implicat trebuie să-i respecte pe oamenii legii și să părăsească clădirea”, a scris vicepreședintele american, pe Twtitter.

Într-o altă postare, Mike Pence a precizat că orice american are dreptul de a protesta pașnic, dar că atacul asupra Capitoliului nu va fi tolerat.

Este dreptul fiecărui american de a protesta pașnic, dar atacul asupra Capitoliului nu va fi tolerat și cei implicați vor fi trași la răspundere”, este postarea lui Mike Pence.

UPDATE O femeie se află în stare critică, după ce ar fi fost împușcată în piept în timpul ciocnirii dintre forțele de ordine și susținătorii lui Donald Trump, potrivit CNN.

Poliția din Capitoliu și Poliția Camerei Reprezentanților au armele pregătite în timp ce protestatarii se află la ușa principală a Camerei”, a scris Dan Kildee, membru al Camerei Reprezentanților, pe Twitter.

Donald Trump le-a cerut protestatarilor să rămână pașnici.

Le cer celor prezenți la Capitoliu să rămână pașnici. Fără violență! Nu uitați, noi suntem Partidul Legii și Dreptății – respectați Legea și polițiștii. Vă mulțumesc!”, a scris Donald Trump, pe Twitter,

Susținătorii lui Donald Trump au intrat în clădirea Congresului, potrivit CNN.

Au intrat în Cameră. Unul este deasupra și strigă „Trump a câștigat alegerile!” Este o nebunie!”, a scris Igor Bobic, jurnalist acreditat la Washington, pe Twitter.

Știrea inițială

Mai multe clădiri ale Congresului SUA au fost evacuate miercuri, în timp ce susținătorii lui Donald Trump au protestat în fața Capitoliului împotriva victoriei lui Joe Biden, potrivit publicațiilor din SUA. Democratul ar fi trebuit să fie validat de Congres în ședința de miercuri. 

Donald Trump refuză să își recunoască înfrângerea la alegerile prezidențiale, în urma căruia Joe Biden a fost ales drept noul președinte al Statelor Unite ale Americii.

Acesta le-a cerut susținătorilor săi să meargă să protesteze împotriva certificării de către aleșii Congresului a victoriei democratului, ședință ce are loc în incinta Capitoliului.

Tocmai mi-am evacuat biroul din Cannon din cauza unei ameninţări din apropiere. Acum, vedem manifestanţi care atacă poliţia de la Capitoliu”, a postat Nancy Mace, aleasa republicană în Camera Reprezentanților.

Sursă foto: bbc

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW