Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Cum a surprins Rusia occidentul. Forța Kremlinului se reconstituie mai repede decât era de așteptat

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 22 mai 2024

Dacă înainte oficialii americani vorbeau adesea despre costurile mari pe care Kremlinul le-a contabilizat în doi ani: militari uciși sau răniți, miliarde de dolari cheltuiți, nave avariate sau scufundate, în ultimele două luni au început să recunoască că Rusia își revine mai repede decât se așteptau, arată DefenseNews într-un articol publicat miercuri, 22 mai. 

Ritmul contează pentru Ucraina și pentru cei care o susțin – în special pentru Guvernul SUA, care a aprobat 48 de miliarde de dolari în ajutor de securitate pentru Ucraina în aprilie. Oficialii americani spun că se așteaptă ca proiectul de lege să susțină Kievul încă un an. Dar dacă recuperarea Moscovei este o țintă în mișcare, asta s-ar putea schimba.

Astfel, dacă Kremlinul continuă să-și reconstruiască forțele mai repede decât se aștepta, ar putea prezenta o problemă pe termen mai lung și poate mai costisitoare pentru alianța NATO. Strategia națională de apărare a guvernului SUA numește Rusia o „amenințare acută”, a doua după cea a Chinei.

Când Rusia și-a început invazia pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, imaginile din primele două luni ilustrau fragilitatea Rusiei, arătând cauciucuri putrezite pe vehicule blindate.

Metodele științifice de măsurare a unei armate adverse sunt inexacte, parțial pentru că cele mai ușor de măsurat, cum ar fi personalul și echipamentul, ar putea să nu fie cei mai importanți, având în vedere factori precum corupția și moralul. Dar estimările pentru cât timp i-ar trebui Rusiei să se reconstruiască au scăzut în cea mai mare parte în intervalul de cinci până la 10 ani, în funcție de modul în care au funcționat sancțiunile occidentale și de propriile obiective ale Kremlinului.

„Mesajul general pe care vi l-aș da este că au revenit la ceea ce erau înainte. Au câteva lacune care au fost produse de acest război, dar capacitatea lor generală este încă foarte semnificativă. Și intenționează să o facă să meargă mai sus”, a declarat generalul Christopher Cavoli, ofițerul militar de top al Americii în Europa.

Oficiali europeni și americani din apărare, împreună cu experți în armata rusă, au declarat pentru sursa citată că forța Kremlinului se reconstituie mai repede decât se aștepta.

Foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Comentarii