Cum a decurs prima zi în care populația s-a putut vaccina cu doza 3
Marți, 28 septembrie, a fost prima zi în care populația s-a putut vaccina cu a treia doză de ser împotriva coronavirusului. Printre cei care s-au vaccinat deja se numără ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, vicepremierul Kelemen Hunor (UDMR) și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat, marți seara, că 25.608 persoane au primit doza 3 în ziua în care a început administrarea așa numitei „doze booster”.
El a punctat că „a fost aglomerație în toate centrele din țară”.
Valeriu Gheorghiță a dat startul la Institutul Matei Balș
Dr. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetul Național pentru Vaccinare (CNCAV), a marcat, în mod simbolic, debutul vaccinării cu doza 3 (booster) la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București.
Prima persoană vaccinată a fost dr. Cătălin Apostolescu, managerul institutului. A urmat dr. Sorin Petrea, cel mai în vârstă angajat al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș și coodonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în acest spital.
Membri din Guvern s-au vaccinat deja
Câțiva membri ai Guvernului s-au vaccinat deja cu doza 3. Printre aceștia se numără ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, dar și vicepremierul Kelemen Hunor (UDMR).
Kelemen Hunor a explicat că a ales să se vaccineze din nou, pentru că, cel mai probabil, sistemul sanitar va fi copleșit și nu va putea asigura asistență medicală tuturor pacienților.
„Eu am ales să mă vaccinez din nou. Mă adresez acum în special celor care încă nu s-au vaccinat nici măcar cu prima doză. În aceste săptămâni secțiile de terapie intensivă sunt solicitate la maxim, majoritatea pacienților care ajung acolo nu sunt vaccinați. Capacitatea unităților de ATI este însă limitată: poate veni acel moment când nu vor mai fi paturi libere, iar sistemul sanitar va fi copleșit, și nu va putea asigura asistență medicală tuturor pacienților. Și nu vorbim doar de tratarea acelor pacienți care ar fi avut șansa să se vaccineze și să nu mai ajungă la terapie intensivă, dar și a celor cu alte afecțiuni, care suferă de boli cronice și au nevoie de tratament: bunicii noștri sau chiar copiii noștri care încă nu pot fi vaccinați.
Rog acele persoane care încă nu s-au imunizat să se gândească foarte serios și la acest aspect. Responsabilitatea lor este uriașă deoarece prin vaccinare se pot ajuta nu doar pe ei înșiși, dar și pe cei dragi, care nu au posibilitatea de a alege”, a precizat vicepremierul marți, 28 septembrie, după ce a primit a treia doză de vaccin împotriva SARS-CoV-2.
La rândul său, ministrul interimar al Sănătății i-a încurajat pe cetățeni să se vaccineze și cu doza „booster”.
Și șeful DSU a ales să se vaccineze în ziua în care a început să fie administrată a treia doză de ser antiCovid. Totodată, parte din personalul din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență pentru care au trecut cele peste 180 zile de la schema completă efectuată s-a vaccinat cu a cea de treia doză de vaccin împotriva COVID-19, a informat marți DSU.
„Vaccinarea reprezintă un act de responsabilitate! Vaccinarea este unica soluție de a ne recăpăta viețile normale de dinainte, fără a exista teama de îmbolnăvire! Nu vă jucați cu sănătatea!”, este mesajul Departamentului pentru Situații de Urgență.
Peste 1,1 milioane de cetățeni sunt eligibili
Potrivit ministrului interimar al sănătății, Cseke Attila, peste 1,1 milioane de cetățeni români sunt în acest moment eligibili pentru a efectua doza booster de vaccin.
„De astăzi, toţi cei care s-au vaccinat cu schemă completă cu cele două doze şi au trecut cel puţin şase luni de la ultima doză pot cere vaccinarea cu cea de-a treia doză. Recomand tuturor şi îndemn pe toată lumea… Sunt peste un 1.100.000 de cetăţeni români – personal medical, dar nu numai – care se încadrează în această categorie şi care se pot vaccina cu cea de-a treia doză de vaccin”, a declarat Cseke Attila, citat de Agerpres.
Cine este eligibil
Sunt două condiții pentru vaccinarea cu doza de rapel (booster), potrivit CNCAV:
- Două doze de vaccin administrate;
- Să fie trecute 180 de zile de la a doua doză.
Prezentarea la centrele de vaccinare pentru doza a treia se face fie direct, cu cartea de identitate, fie prin programare în platforma națională de programare.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
[…] VEZI ȘI Cum a decurs prima zi în care populația s-a putut vaccina cu doza 3 […]
… [Trackback]
[…] Find More Info here to that Topic: mainnews.ro/cum-a-decurs-prima-zi-in-care-populatia-s-a-putut-vaccina-cu-doza-3/ […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: mainnews.ro/cum-a-decurs-prima-zi-in-care-populatia-s-a-putut-vaccina-cu-doza-3/ […]