Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


Vârstă de pensionare egală pentru femei și bărbați. Ce prevede proiectul noii legi a pensiilor

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 31 octombrie 2023 Etichete: , , , ,

Noua Lege a Pensiilor a fost finalizată de Ministerul Muncii și  va fi trimisă la Camera Deputaților spre adoptare. Potrivit premierului Ciolacu, noua lege a pensiilor s-ar putea aplica de la 1 ianuarie 2024. 

Conform noilor propuneri din proiectul de lege, stagiul minim de cotizare rămâne la 15 ani, dar există beneficii crescute pentru cei cu peste 30 de ani de activitate.

Astfel, persoanele cu peste 35 de ani de cotizare vor avea posibilitatea de a ieși la pensie mai devreme, iar femeile cu mulți copii vor beneficia, de asemenea, de reducerea vârstei de pensionare. Potrivit proiectului noii legi a pensiilor, persoanele care vor cotiza mai mult de 25 de ani, vor beneficia de bonusuri la pensie.

Egalitate între bărbați și femei la vârsta de pensioanre

Proiectul de lege, publicat de Digi 24,  prevede egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați, la 65 de ani, obiectiv asumat în PNRR. De asemenea, proiectul de lege definește stagiul de cotizare la sistemul public de pensii și cum se suplimentează acesta în cazul condițiilor speciale de muncă.

Astfel,  stagiu de cotizare în sistemul public de pensii:

a)perioadele de vechime în muncă realizate până la data de 1 aprilie 2001, pentru care s-a datorat sau după caz, s-a datorat și plătit contribuție de asigurări sociale;

b)perioadele necontributive care au constituit vechime în muncă în baza legislației în vigoare până la data de 1 aprilie 2001, sau după caz, stagiul de cotizare conform legislației ulterioare acestei date;

c)timpul util la pensie realizat de agricultori și durata de asigurare, în condiţiile reglementate de Legea nr. 80/1992 privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, republicată cu modificările și completările ulterioare;

d)perioada ulterioară datei de 1 aprilie 2001, în care persoanele au fost asigurate, conform legii, în sistemul public de pensii.

Pentru perioadele care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite sau în condiţii speciale se acordă perioade suplimentare, care constituie stagiu de cotizare în condiții normale, după cum urmează:

a) 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă;

b) 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii speciale de muncă.

Constituie stagiu de cotizare în condiții normale și perioadele suplimentare la vechimea în muncă acordată în baza legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a de muncă, se arată în proiectul de lege inițiat de Ministerul Muncii.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii