Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Cu ce se ocupă instituția Armatei despre care instanța spune că are mari erori de securitate | Rolul serviciului secret pentru siguranța națională în domeniul militar

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 29 martie 2021 Etichete: ,

Direcția generală de informații a apărării (DGIA), unde Curtea Militară de Apel a indentificat „erori evidente de securitate” în urma dosarului generalului (r) Gherghe, trebuie să gestioneze informațiile legate de riscurile la adresa securității naționale în domeniul militar. Totodată, trebuie să asigure securitatea informațiilor clasificate.

Direcția generală de informații apărării asigură obținerea, prelucrarea, verificarea, stocarea și valorificarea informațiilor și datelor referitoare la factorii de risc și amenințările interne și externe, militare și nonmilitare, care pot afecta securitatea națională în domeniul militar, coordonează aplicarea măsurilor contrainformative și cooperarea atât cu serviciile/structurile departamentale naționale și de informații, cât și cu cele ale statelor membre ale alianțelor, coalițiilor și organizațiilor internaționale la care România este parte și asigura securitatea informațiilor clasificate naționale, NATO și Uniunea Europeană la nivelul Ministerului Apărării”, se arată pe site-ul oficial al Ministerului Apărării.

Cu alte cuvinte, instituția e responsabilă să afle și să ia măsuri dacă există riscuri pentru securitatea militară a țării. În ciuda importanței strategice fundamentale, Direcția funcționează cu mari erori, dacă e să ne raportăm la motivarea Curții Militare de Apel.

După cum Main News a scris aici, judecătorul care l-a arestat preventiv pe fostul adjunct al serviciului secret al Armatei explică în motivarea deciziei că instituția se confruntă cu erori de securitate. Potrivit documentului consultat de Main News, generalul (r) Iulian Gherghe ar fi speculat aceste erori. El ar fi folosit o ștampilă cu semnătura comandatului, destinată doar felicitărilor.

Personalul Direcției generale de informații a apărării își desfășoară activitatea deschis sau acoperit, în raport cu nevoile de realizare a securității naționale în domeniul militar. Pentru culegerea de informații în teatrele de operații si pentru lupta împotriva terorismului, Direcția generală de informații a apărării poate avea în subordine structuri combatante”, mai arată sursa citată.

În ciuda specificului acestei instituții, generalul (r) ar fi reușit să sustragă aproape două milioane de dolari din fondurile de război, fără ca nimeni să își dea seama din 2018 până în prezent.

CITEȘTE MAI MULTE DESPRE ACESTE ACUZAȚII AICI: Iulian Gherghe ar fi folosit o ștampilă pentru felicitări

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *