Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

CSM, sesizare pentru Curtea Constituțională pe tema legii care abrogă pensiile speciale

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 17 februarie 2020 Etichete: , ,

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis către Curtea Constituțională a României  punctul de vedere referitor la neconstituționalitatea eliminării pensiilor de serviciu ale magistraților.

„Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că obiecţiile de neconstituţionalitate invocate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite şi 3 de Avocatul Poporului sunt întemeiate, actul normativ fiind adoptat cu nesocotirea manifestă a unor dispoziţii din Legea fundamentală„, transmite CSM.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 28 ianuarie 2020, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale. În esență, CSM consideră că legea adoptată:

  • încalcă în mod grav principiul independenţei judecătorilor, precum şi statutul constituţional al procurorilor, nesocotind astfel prevederile art. 124 alin. (3) şi art. 132 din Constituţia României, republicată, dar şi caracterul obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale, consacrat prin art. 147 alin. (4) din Constituţia României,
    republicată;
  • contravine principiului egalităţii şi principiului nediscriminării, încălcând astfel prevederile art. 16 şi art. 20 din Constituţia României, republicată;
  • încalcă dispoziţiile constituţionale care stabilesc procedura de adoptare a actelor normative, inclusiv sub aspectul competenţelor celor două Camere ale Parlamentului şi modalităţii de sesizare a acestora, nesocotind dispoziţiile art. 75
    alin. (1) raportat la art. 73 alin. (3) lit. l) din Constituţia României, republicată.

„Se încalcă independența Justiției”

Conform CSM, pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată prin specificului activităţii magistraţilor care au obligaţii şi interdicţii severe, precum şi riscuri sporite. Pensia de serviciu a fost instituită pentru a încuraja stabilitatea în serviciu şi formarea unei cariere în magistratură.

„Ţinând seama de aceste premise fundamentale de rang constituţional, este evident că prin eliminarea pensiei de serviciu a judecătorilor şi procurorilor se încălcă jurisprudența constantă a instanței constituționale ce a stabilit fără echivoc că independența justiției, ca garanție constituțională, include securitatea financiară a magistraților, care presupune și asigurarea unei garanții sociale, cum este pensia de serviciu a magistraților”, se arată în punctul de vedere al CSM

„Remuneraţia judecătorilor trebuie să fie ferită de posibile reduceri prin legislaţie”

În „Declaraţia cu privire la Principiile de Independenţă a Justiţiei” este prevăzut că remuneraţia judecătorilor trebuie să fie ferită de posibile reduceri prin legislaţie”. De asemenea, se mai stipulează că trebuie să existe „garanţii pentru a se menţine o remuneraţie rezonabilă a judecatorilor în caz de dizabilitate, cât şi pentru plata pensiei care trebuie să fie în legătură rezonabilă cu remuneraţia primită în perioada de activitate”.

Cu privire la acest lucru, Curtea Constituţională a constatat că, „deşi unele dintre documentele internaţionale menţionate au valoare de recomandare, prin prevederile pe care le conţin şi prin finalităţile pe care le urmăresc, fiecare dintre acestea vizează direct texte cuprinse în pacte şi în tratate la care România este parte şi, prin urmare, se înscriu în spiritul prevederilor art. 11 şi 20 din Constituţie”.

Știre în curs de actualizare

sursa foto:Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *