Wednesday, December 7, 2022
Jurnalism corect


CSM reia discuția pe tema Parchetului European, subiect care a încins spiritele și a dus la replici fără precedent în plenul forului: Ori aveți memorie slabă, ori vă imaginați!

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 13 octombrie 2020 Etichete: , , ,

Discutarea unor măsuri legate de funcționarea Parchetului European în România ajunge, din nou, pe masa plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorii și procurorii din CSM reiau subiectul după ce, în ședința precedentă, acesta a stârnit reacții aprinse și replici dure între membrii forului.

Atunci, judecătoarea Andrea Chiș a punctat necesitatea ca structura de sprijin să funcționeze în DNA în condițiile în care cele mai multe dosare vor fi de corupție și astfel se impune să existe procurori specializați.

Am înțeles și mai bine de ce este important să meargă la un anume parchet, pentru că sunt cauze de corupție în mare măsură acestea care vor fi instrumentate de Parchetul European și este normal să avem procurori specializați. S-a pus foarte mare accent pe specializare în cauzele de corupție. Știm foarte bine, decizii ale Curții Constituționale, hotărâri ale instanțelor de judecată care au anulat hotărâri ale Înaltei Curți pe complete privind cauze de corupție. Deci s-a pus un foarte mare accent pe specializarea în astfel de cauze”, a declarat Andrea Chiș.

CITEȘTE ȘI: Scandal cu replici acide în CSM, după concluziile prin care avocatul general al CJUE a desființat OUG pentru Inspecția Judiciară. Savonea o acuză pe Chiș de afectarea independenței pentru o postare de pe Facebook, Mateescu spune că sistemul e încremenit | Baltag: Nu mă simt deloc încremenită, dimpotrivă!

Chiar și așa, câteva momente mai târziu, judecătoarea Gabriela Baltag a făcut referire la decizii CCR și a susținut, în replică pentru Chiș, că s-ar fi negat importanța specializării, la momentul respectiv.

Mă bucur foarte mult că doamna judecător Chiș a vorbit foarte mult despre specializare în materie de corupție pentru că altădată, când au fost pronunțate niște decizii, parcă ale Curții Constituționale, a fost negată această specializare și ați spus – de ce să fie specializați sau să existe specializări pe complete?”, a spus Baltag.

Replica judecătoarei Chiș nu a întârziat să apară. Ea i-a reproșat lui Baltag că susține altceva decât s-a spus.

Doamna Baltag! Două lucruri vă rog! Și iertați-mă, doamna președinte, că intru în această dispută (…). Ceea ce vă rog și o rog pe doamna Baltag în mod repetat sunt două lucruri. Unu, hai să vorbim despre ceea ce este pe masă și doi, nu îmi mai puneți în gură ce nu am spus. Și pentru că ori aveți memorie slabă, ori vă imaginați niște lucruri”, a afirmat Chiș.

Imediat, Baltag a cerut să fie apărată.

Fac o cerere să mă apere onoratul plen, onorata secție, cred, la cuvinte și remarcile doamnei judecător. Ați auzit-o, desigur, ce a spus. Că am o memorie slabă!”, a declarat Baltag.

CITEȘTE ȘI: Procurorul CSM Cristian Ban ridică semne mari de întrebare cu privire la Inspecția Judiciară: Campanie de intimidare și presiune împotriva procurorilor DNA? | Magistratul invocă o creștere cu 500% a numărului de acțiuni disciplinare după schimbarea regimului politic din 2017

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com