Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

CSM, reacție dură la adresa politicienilor care au comentat decizia Tribunalului București de a închide dosarul 10 august: A fost depăşită orice limită admisibilă a libertăţii de exprimare

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 3 martie 2021

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) condamnă declarațiile politicienilor cu privire la decizia Tribunalului București de a închide dosarul „10 August”. Secția susține că discurile publice pe marginea acestui subiect ar reprezenta un atac la adresa independenței judecătorului.

Astfel, prin folosirea unor termeni şi a unor construcţii lingvistice de genul „decizia de astăzi a Tribunalului Bucureşti este una foarte tristă pentru democraţia românească”, „un nou dosar închis fără să fi fost instrumentate toate probele”, „nu putem să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic”, „o mare ruşine pentru justiţia din România”, „imaginea unei ţări abandonate, unde justiţia nu funcţionează, unde justiţia umblă cu capul spart” a fost depăşită orice limită admisibilă a libertăţii de exprimare, afirmaţiile menţionate în cuprinsul acestor poziţii având potenţial de a insufla ideea că o soluţie care nu răspunde aşteptărilor unui partid politic atacă democraţia”, se arată într-un comunicat transmis de CSM.

CITEȘTE ȘI: Conducerea Tribunalului București, nemulțumită de reacțiile politicienilor în urma respingerii solicitării de reluare a anchetei în dosarul „10 august”

Secția pentru judecători mai atrage atenția asupra felului în care sunt formulate criticile legate de soluțiile pronunțate de magistrați.

Secţia pentru judecători reiterează că statul democratic se fondează pe ordinea constituţională care exclude ingerinţa politică şi afectarea directă sau indirectă a independenţei judecătorilor chemaţi să aplice legea. În acest context, Secţia constată că astfel de discursuri publice reprezintă un veritabil atac la adresa independenţei judecătorului şi, implicit, a puterii judecătoreşti în ansamblul său(…)Secția pentru judecători face, din nou, apel la decenţă şi moderaţie în exprimarea discursului public şi reaminteşte factorului politic că trebuie să dea dovadă de bună credinţă în dezbaterea publică, aliniindu-se standardelor europene în această materie”, a precizat sursa citată.

CITEȘTE ȘI: Dacian Cioloș cere Parlamentului să ancheteze evenimentele din 10 august 2018: Cetățenii trebuie să știe cine sunt responsabilii politici

CITEȘTE ȘI: Florin Cîțu, despre închiderea dosarului „10 august”: Sunt dezamăgit. Încercăm să rezolvăm problema

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *