Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Criza de la Marea Roșie: SUA lansează a patra rundă de lovituri asupra Houthi în Yemen

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 18 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Armata americană a efectuat o serie de atacuri cu rachete împotriva unor locații controlate de Houthi în Yemen, acesta fiind al patrulea atac de acest fel în decurs de o săptămână. Loviturile, lansate din Marea Roșie, au vizat peste o duzină de locații ca răspuns la un atac cu drone lansat de Houthis asupra unei nave deținute de SUA în Golful Aden. Agenția de știri Saba, controlată de Houthi, a raportat lovituri în Hodeidah, Taiz, Dhamar, al Bayda și Saada, susținând implicarea avioanelor britanice, relatează The Guardian.

Armata americană a efectuat lovituri asupra a 14 rachete Houthi din Yemen, susținând că acestea reprezintă o amenințare iminentă la adresa navelor comerciale și a navelor marinei americane din regiune. Miliția Houthi, susținută de Iran, a fost implicată în atacuri asupra navelor începând din noiembrie, afectând comerțul dintre Asia și Europa.

Recentul atac cu drone asupra vrachierului Genco Picardy în Marea Roșie a provocat un incendiu, care a fost stins rapid, iar nava a fost declarată în siguranță și și-a continuat drumul spre următorul port. Houthis declară că acțiunile lor sunt în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza.

Lovitura a fost un răspuns direct la decizia administrației Biden de a-i reclasifica pe Houthis drept „teroriști globali special desemnați”. În timp ce oficialii americani au subliniat intenția lor de a impune sancțiuni financiare care îi vizează în mod specific pe houthis pentru a atenua impactul asupra populației de 32 de milioane de locuitori din Yemen, grupul persistă în hărțuirea navelor din Marea Roșie, în ciuda sancțiunilor și operațiunilor militare recente, inclusiv a unui efort comun americano-britanic care a vizat peste 60 de situri din Yemen vinerea trecută.

Miercuri, secretarul de presă al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, a declarat că SUA vor continua să întreprindă acțiuni militare pentru a preveni alte atacuri.

„Ei exploatează această situație pentru a efectua atacuri împotriva navelor și ambarcațiunilor din peste 50 de țări … din întreaga lume. Și astfel vom continua să lucrăm cu partenerii noștri din regiune pentru a preveni aceste atacuri sau pentru a descuraja aceste atacuri în viitor”, a declarat Ryder.

Ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat pentru Bloomberg: „Cred că trebuie să ne uităm la toate instrumentele pe care le avem la dispoziție… Evident, am folosit sancțiuni împotriva unui număr de persoane din Iran și trebuie să ne uităm la modul în care putem intensifica acest lucru dacă acest comportament continuă.”

Liderii houthi au declarat că atacurile lor asupra navelor comerciale din Marea Roșie vor înceta imediat ce „agresiunea israeliană” din Gaza va înceta și au avertizat că vor considera orice sancțiuni din partea Marii Britanii sau a Americii drept o declarație de război. Mai multe companii de transport maritim au declarat că nu vor risca să folosească ruta din Marea Roșie până când criza nu se va diminua.

foto: X

Comentarii