Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Rafila, despre scandalul lui Cîrstoiu: Ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice,că nu direcţionează pacienţi

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 18 aprilie 2024

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat joi, în legătură cu acuzațiile aduse medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar fi necesară o declarație pe proprie răspundere din partea medicilor care lucrează în instituțiile publice, prin care să ateste că nu îndrumă pacienți către sectorul privat.

Potrivit Digi24, Alexandru Rafila a fost întrebat dacă un medic poate folosi parafa sa pe un document al unei clinici la care nu este angajat.

Ministrul susține că nu are un răspuns definitiv la această întrebare și că ar trebui să se consulte cu Colegiul Medicilor. Totuși, în principiu, un medic care are dreptul de liberă practică poate să folosească parafa pe un document, dar trebuie să existe și o precizare în numele instituției pentru care semnează documentul medical respectiv.

De asemenea, a comentat avizul negativ dat de Guvern pentru un proiect de lege propus de USR, care viza penalizarea practicii de a direcționa pacienții de la sistemul public către cel privat.

„Să nu uităm că medicii de familie sunt operatori privaţi şi trimitem pacienţii la medicul de familie, chiar dacă ei sunt operatori privaţi. Este un proiect iniţiat de USR, de un domn Adrian Wiener cred că îl cheamă. Dânsul are, mai ales în ultimele luni, în ultimii ani, o abordare care mă face să cred că este cel mai bun medic dintre politruci, sau cel mai bun politruc dintre medici, nu ştiu exact care este calitatea dânsului”, declară Alexandru Rafila.

Acesta a propus că ar trebui să se solicite o declarație pe proprie răspundere din partea medicilor care lucrează în instituțiile publice, prin care să ateste că nu direcționează pacienți. De asemenea, ministrul a subliniat necesitatea stabilirii unor sancțiuni care să fie aplicabile în acest caz și a menționat că acest aspect va fi introdus în curând în criteriile de performanță ale managerilor.

Context

Cătălin Cîrstoiu s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate. Patru pacienți au povestit cum au fost redirecționați de la Spitalul Universitar la clinica privată a familiei candidatului PSD-PNL la Primăria Capitalei, Anemona Med, între februarie 2022 și octombrie 2023.

Cătălin Cîrstoiu a revenit în funcția de manager al Spitalului Universitar din București în aprilie 2020. Potrivit Legii nr. 95/2006, din acel moment el ar fi trebui să încheie relații comerciale cu absolut toate firmele.

„Funcția de manager general este incompatibilă cuexercitarea oricăror altor funcții salarizate, nesalarizate sau/și indemnizate, cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical desfășurate în aceeași unitate sanitară cu respectarea programului de lucru prevăzut în contractul de management, fără a afecta buna funcționare a unității respective, a activităților didactice, de cercetare științifică și de creație literar-artistică”, arată Legea nr. 95/2006.

Potrivit Main News, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei era în echipa medicală afișată pe site-ul clinicii Anemona Med în decembrie 2021, la mai bine de un an și jumătate după numirea în funcția de manager al Spitalului Universitar din București.

 

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii