Saturday, December 14, 2024
Jurnalism corect


Critici dure la adresa propunerilor Băncii Mondiale privind „pensiile speciale”

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 27 februarie 2023 Etichete: , , ,

Experții Băncii Mondiale au finalizat și au transmis Ministerului Muncii raportul de analiză, evaluare a impactului și recomandările pentru reforma „pensiilor speciale”, condiție obligatorie de îndeplinit pentru ca România să încaseze fondurile prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență. Acestea sunt însă criticate dur de unii dintre cei vizați. 

Guvernul a aprobat la finalul anului trecut un proiect de lege care prevede mai multe modificări a modului în care se calculează, aici fiind incluse cele ale magistraților, auditori ai Curții de Conturi, diplomați, personal din industria aeronautică, funcționari parlamentari și militari. Mai multe detalii aici.

Inițiativa a ajuns în Parlament, unde deputații și senatorii îi pot aduce modificări. În paralel, autoritățile de la București poartă discuții cu reprezentanții Comisiei Europene, dar și cu consultanții de la Banca Mondială, astfel încât să se asigure că prin adoptarea acestei legi jalonul din PNRR va fi considerat îndeplinit.

Banca Mondială a transmis Ministerului Muncii un nou raport care cuprinde analiza modificărilor legislative, dar și recomandări de implementat pentru autoritățile de la București.

Fost judecător CCR: Vârsta de pensionare la militari este de 45 ani, ceea ce este inadmisibil

Fostul judecător al Curții Constituționale, Petre Lăzăroiu, atrage însă atenția că actul normativ aflat acum în prezent în Parlament ar putea avea probleme de constituționalitate, în condițiile în care, crede el, nu aduce suficientă claritate. În opinia lui Petre Lăzăroiu, autoritățile ar trebui să se uite mai atent în interior categoriilor de beneficiari, întrucât mare parte dintre dintre aceștia nu efectuează activități care să presupună un regim special de pensionare

„Are șanse să să fie declarată neconstituțională pentru că nu vor să adopte o lege clară, precisă, fără o mulțime de amendamente. În primul rând, vârsta de pensionare la militari este de 45 ani, ceea ce este inadmisibil. Argumentul că sunt pe câmpul de luptă este unul pueril. Din tot aparatul MApN doar 15-20% sunt pe câmpul de luptă. În al doilea rând, nu trebuie acordată pensie de serviciu pentru personalul administrativ din Ministerul Apărării,

Pentru magistrați vârsta de pensionare este de 60 ani, ea poate fi mărită la 65 ani. Problema este că și acum se pot pensiona și înainte de 60 ani. 25 ani de cotizație – ce carieră este aceasta? Sunt niște chestii extrem de simple, dar nu se vor”, a declarat Petre Lăzăroiu.

Întrebat dacă asemenea modificări ar rezista unor atacuri la Curtea Constituțională, fostul judecător CCR a explicat că este trebuie să se facă în anumite limite rezonabile.

„CCR nu este un bau bau. Orice impozitare este atributul este exclusiv al statului, dar trebuie să fie o impozitare corectă și de bun simț. Nu te poți apuca să impozitezi cu 50% ce trece de o anumită limită pentru că asta înseamnă o confiscare a pensiei. Din cauza aceasta CCR le taie aplombul. Nu cred că magistrații se vor supăra dacă sunt niște reguli foarte clare”, a explicat Petre Lăzăroiu.

Cât despre pensiile aflate în plată, fostul judecător CCR consideră că acestea nu pot fi atinse.

„Cei care au deja pensia în plată nu se pot aplica prevederile. Pensia este un drept câștigat, este un drept de proprietate”, a declarat Petre Lăzăroiu.

Polițiștii nu sunt de acord scăderea pensiilor

Nici polițiștii, beneficiari la rândul lor de „pensii speciale” nu văd cu ochi buni propuneri Băncii Mondiale. Într-o declarație acordată pentru Mainnews.ro, liderul Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a subliniat că o reducere de la 65% la 45% din salariul brut a ratei de înlocuire, așa cum arată unul dintre scenariile propuse de experți, ar duce la reducerea scăderea pensiilor, acest lucru, în opinia sa, având consecințe extrem de nefaste asupra activității instituțiilor.

„Scenariile puse la dispoziție de Banca Mondială sunt foarte simpliste și vizează diminuarea bugetului alocat pentru pensii. Astăzi avem în jur de 70% dintre pensionarii militari au pensii sub 3.000 lei. O reformă ar trebui să vizeze atât pensiile în plată, cât și cele care urmează să fie acordate celor care părăsesc sistemul.

Dacă acest lucru s-ar întâmpla, România ar avea cel mai prost sistem de pensii militare de stat din NATO și UE. Este exclus să acceptăm o astfel de propunere. Dacă astăzi la un salariu de 2.800 lei am calcula 45% înseamnă că pensia ar fi sub nivelul salariului minim pe economie”, a declarat Cosmin Andreica pentru Mainnews.ro.

Pensiile aflate în plată nu se modifică

La această oră parlamentarii așteaptă rezultatul discuțiilor purtate de reprezentanții Guvernului cu cei ai Băncii Mondiale și ai Comisiei Europene înainte de a efectua eventuale modificări asupra propunerii de act normativ. Contactat de Mainnews.ro, președintele Comisiei Juridice din Senat, Cristian Țăgârlaș, nu a dorit să comenteze propunerile Băncii Mondiale, însă a menționat că orice modificările legislative nu vor viza pensiile aflate deja în plată.

„Așteptăm punctul de vedere al Guvernului raportat la discuțiile cu Banca Mondială. Nu a fost studiat în detaliu. Ceea ce este foarte important din practica Curții Constituționale este să nu opereze pentru trecut, să opereze doar pentru viitor. Acesta este un principiu constituțional”, a precizat Cristian Țăgârlaș.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW