Wednesday, September 28, 2022
Jurnalism corect


Cristina Prună, despre interimatul lui Florin Roman la șefia Camerei Deputaților. De ce l-a votat USR și ce urmează

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 18 octombrie 2021

Cristina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a explicat pentru Main News de ce USR l-a votat pe Florin Roman pentru a  prelua interimatul la șefia Camerei Deputaților, dar și ce urmează la finalul celor două săptămâni de interimat.

„Da, l-am votat pe Florin Roman pentru un interimat de 2 săptămâni. A fost un gest responsabil din partea noastră. Nu vrem să ne blocăm în chestiuni care țin de o majoritate politică la un moemnt dat. Până la urmă, Florin Roman este de la PNL. Ludovic Orban, președintele Camerei demisionar este tot de la PNL și, atunci, ca să nu blocăm activitatea Camerei, am considerat că este responsabil să-l votăm pe Florin Roman. După aceea, vom vedea pe măsură ce evoluează lucrurile”, a declarat Prună pentru Main News.

Ea a precizat că, în funcție de evoluțiile pe scena politică, la finalul celor 14 zile de interimat se va decide dacă va fi stabilit sau nu un nou interimat sau dacă există majoritate pentru a alege un președinte cu puteri depline.

„Deocamdată, interimatul este doar pentru 2 săptămâni și, după aceste două săptămâni, vom relua discuția în cadrul Biroului Permanent (…) sperăm că această criză politică să se termine cât mai repede. De aceea am și votat doar pe 2 săptămâni interimatul. Ar trebui să vedem dacă se conturează o nouă majoritate pentru a susține un președinte al Camerei Deputaților cu puteri depline. Dacă nu va fi cazul, atunci va trebui să stabilim un nou interimat. Pentru noi, astăzi a fost un gest responsabil”, a mai adăugat deputatul USR.

Context

Deputații au aprobat luni, 18 octombrie, demisia lui Ludovic Orban din funcția de președinte al Camerei Deputaților, Florin Roman fiind cel care a preluat interimatul pentru o perioadă de 2 săptămâni.

Biroul Permanent al Camerei Deputaților are 12 membri (4 de la PSD, 3 de la PNL, 2 de la USR, unul de la AUR, unul de la UDMR și unul de la minoritățile naționale).

Camera Deputaților are 4 vicepreședinți: Alexandru Rafila și Sorin Grindeanu, din partea PSD, Florin Roman de la PNL și Cristina Prună, de la USR.

PNL a anunțat încă de săptămâna trecută că îl va susține pe Florin Roman să preia conducerea interimară a Camerei Deputaților, dar intenția liberalilor se poate lovi de deciziile PSD.

Demisie anunțată

Ludovic Orban a anunțat în data de 25 septembrie, când a avut loc Congresul PNL în care Florin Cîțu a câștigat președinția partidului, că va demisiona din fruntea Camerei Deputaților.

El a explicat apoi, în 26 septembrie, că își va depune demisia la premierul acum interimar Florin Cîțu, pentru ca acesta să o depună la Camera Deputaților când consideră oportun.

Fostul șef al PNL și-a depus miercuri, 13 octombrie, demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Motivul principal este legat de faptul că nu mai pot să fiu părtaș cu decizii luate de o conducere instalată cu forța în fruntea PNL, decizii care nu au legătură cu angajamentele făcute de PNL în campania electorală pentru alegerile parlamentare”, își argumenta Ludovic Orban decizia.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW