Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cristi Danileț, exclus încă o dată din magistratură de CSM

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 25 mai 2022

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis miercuri, 25 mai, excludere fostului membru CSM Cristi Danileț din magistratură, în urma unei acțiuni disciplinare formulate de Inspecția Judiciară, pentru presupusa implicare a acestuia în politică. Decizia poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte în termen de 15 zile de la comunicare. 

Concret, judecătorii CSM l-au exclus pe Danileț pentru, conform minutei de ședință, două abateri disciplinare:

 încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii;

– desfășurarea de activități publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Danileț se apără

Într-o reacție publicată la scurt timp după decizia CSM, Cristi Danileț recunoaște că face parte din două ONG-uri, ICDR și VEDEM Just, care au criticat activitatea partidelor aflate la guvernare, însă subliniază că nu a votat în favoarea emiterii comunicatelor, invocate de Inspecția Judiciară în acțiunea disciplinară.

„Sunt membru în două ONG-uri care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ, deși m-am abținut de la vot in cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat si cu toate că am arătat ca nu CSM e competent să stabilească ce este o formațiune politiă, ci legea, care pune în această categorie doar ‘partidele politice’, ‘aliantele electorale’, ‘aliantele politice’ si ‘ONG-urile care reprezinta minorități și candideaza la alegeri'”, ceea ce nu este cazul in speță”, a explicat Danileț.

Suspendat din magistratură

În prezent suspendat, Cristi Danileț a fost sancționat de Secția pentru judecători a CSM cu excluderea din magistratură, la jumătatea lunii decembrie 2021, în urma unor postări pe care judecătorul le-a făcut pe rețelele sociale. El s-a filmat în timp ce executa mișcări de karate sau când tunde un gard verde. Unele imagini au apărut pe Tik Tok.

Hotărârea adoptată de CSM a adus un val de critici la adresa instituției, în special din zona politică. Și președintele Klaus Iohannis a spus că i se pare „o decizie stranie”.

La scurt timp de la adoptarea deciziei, Comisia Europeană a transmis că urmărește cu îngrijorare ultimele evoluții legate de măsurile disciplinare luate împotriva judecătorilor români.

Magistratul a cerut ca decizia CSM să fie suspendată până când se va judeca procesul excluderii, dar Curtea de Apel Alba Iulia i-a respins solicitarea.

Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *