Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Crin Bologa, propus pentru șefia parchetului anticorupție. Magistratul vorbește despre revocarea lui Kovesi din fruntea DNA: N-a fost motivată de un control de management

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 11 februarie 2020 Etichete: , , ,

Crin Nicu Bologa, propunerea Ministerului Justiției pentru funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), susține, luni, interviul în fața în fața Secției pentru Procurori a CSM pentru a primi avizul consultativ. 

„Am constatat că DNA se află la răscruce după ce în ultima vreme a fost supusă aatacurilor”, a spus Crin Bologa.

crin bologa

Motivele pentru care Bologa a plecat de la șefia DNA Cluj-Napoca

„Sunt două motive pentru care am ales să plec. Unul personal. Am avut un accident în familie. (…)Au fost și probleme la nivel profesional. Am identificat anumite abateri de la conduita profesională a unor colegi magistrați. Am văzut că se vrea altceva. Eu voiam să plec acasă având în vedere problemele de atunci, dar nu am vrut să se spună că renunț la lupta anticorupție. Am plecat în condițiile în care în 2005 erau zero dosare. Eu personal am făcut dosare de mare corupție”, a explicat procurorul.

Bologa spune despre revocarea lui Kovesi din fruntea DNA că nu a fost motivată

„Având în vedere rezultatele DNA, de imaginea DNA și încrederea pe care o au cetățenii(…) Cererea de revocare n-a fost motivată de un control de management. CSM a cerut acea revocare prin aprecierea ministrului Justiției de atunci.(…)Acum se poate lua și măsura revocării dacă există motive solide. Aici apar părerile nejustificate. S-a ajuns la achitări și toate au fost puse în cârca procurorilor DNA. Prin această manipulare s-a ajuns ca încrederea cetățenilor să scadă. În concluzie, demersul de revocare nu a avut la bază o analiză a specialiștilor”, a declarat Crin Bologa.

„Sesizările de la cetăţeni au scăzut din cauza lipsei de încredere”

Crin  Bologa spune că din cauza faptului că a scăzut încrederea în activitatea procurorilor, sesizările de la cetăţeni şi de la instituţii ale statului au scăzut cu 60%.

„În ceea ce priveşte numărul din ce în ce mai mic de sesizări din partea cetăţenilor, dar şi din partea celorlalte instituţii ale statului, de exemplu în 2015 au fost 3.300 de sesizări, iar în anul 2018 au fost 1.515 sesizări. S-a redus cu peste 60% numărul de sesizări, atât de la cetăţeni, cât şi de la alte instituţii ale statului. Ca şi cauze, am constatat scăderea încrederii cetăţenilor în activitatea DNA ca urmare a scandalurilor în care a fost implicată în ultima perioadă, cu expunere masivă în mass-media şi nu întotdeauna cu respectarea adevărului. De asemenea, o altă cauză este nerespectarea legii de către instituţii ale statului cu atribuţii de control care au constatat fapte de competenţa DNA, dar nu au făcut sesizări către DNA. A scăzut masiv şi numărul sesizărilor de la serviciile cu atribuţii în culegere de informaţii, după decizia Curţii Constituţionale”, a susţinut procurorul.

„DNA nu mai este atractivă pentru procurori”

Procurorul propus pentru șefia DNA consideră că Direcția nu mai este o instituţie „atrăgătoare” pentru procurori.

„O disfuncţionalitate pe care am constatat-o se referă la neocuparea unor posturi de execuţie în DNA. De ce nu mai este atractivă Direcţia Naţională Anticorupţie? Atacurile personale asupra procurorilor şi a familiilor acestora şi expunerea publică cu multe informaţii denigratoare, unele neadevărate, începerea unor acţiuni disciplinare ca urmare a unor plângeri ale persoanelor cercetate, dar şi atacurile asupra instituţiei au făcut ca mulţi procurori să nu îşi mai dorească să aplice pentru a ajunge la DNA”, a afirmat Crin Nicu Bologa.

Cine este Crin Bologa

Crin Bologa a fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție Cluj, funcție pe care a ocupat-o la vârsta de doar 33 de ani, fiind astfel cel mai tânăr șef care conduce o structură teritorială a parchetului anticorupție.

La acest moment, procurorul Bologa (46 de ani) este adjunctul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Acesta a absolvit Facultatea de Drept de la Cluj-Napoca, în 1995. Între 1999 și 2005 a fost procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.

În anul 2009 procurorul a preluat şefia Secţiei Judiciar, pe care a asigurat-o până în 2013, când a devenit prim-procuror al judeţului, funcție pe care a părăsit-o în 2018, când i-a expirat cel de-al doilea mandat.

Crin Bologa a explicat, în 2018 pentru Adevărul, că cel mai greu caz pe care l-a instrumentat a fost o crimă petrecută în 2013, când în Valea Zalăului au fost găsite două picioare, două brațe și capul unui bărbat. La scurt timp după ce a fost identificată victima, s-a găsit și criminalul.

Context

Magistrații propuși la șefia marilor parchete susțin, marți, interviul în fața Secției pentru Procurori a CSM. Ulterior avizului consultativ, președintele Klaus Iohannis este cel care decide dacă îi numește pe cei propuși. Gabriela Scutea, Giorgiana Hosu și Crin Bologa au fost propuși de Cătălin Predoiu la șefia Parchetului General, DIICOT, respectiv DNA. După finalizarea interviurilor și selecția magistraților, guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură. Juriștii consultați de mainnews.ro au explicat că procedura nu este afectată de demiterea ministrului, implicarea lui Predoiu fiind strict legată de selecția procurorilor. Mai mult, acesta este membru de drept al Consiliului în perioada de interimat, având drept de vot.

sursa foto: graiulsalajului.ro

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *