Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile, iar romano-catolicii Paștele. Mesajul președintelui Iohannis

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 9 aprilie 2023 Etichete: , ,

Creștinii ortodocși prăznuiesc duminică, Floriile, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, ziua în care Mântuitorul a intrat în Ierusalim. În tradiția populară, această zi semnifică reînvierea naturii prin înflorirea salciei, a pomilor fructiferi și a florilor. Romano-catolicii și protestanții din întreaga lume celebrează mâine Paștele, cea mai importantă sărbătoare creștină. 

Cu acest prilej, președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj:

„Cu prilejul Sfintelor Paşti, le transmit credincioşilor romano-catolici, reformaţi, unitarieni şi evanghelici din România calde urări de sănătate şi prosperitate! Învierea Domnului să vă aducă bucurie în suflete, darul comuniunii cu cei dragi, răsplata păcii şi a armoniei.

Totodată, îi salut călduros pe toţi cei care sărbătoresc astăzi Floriile”, s-a exprimat Iohannis, care a participat  împreună cu soţia sa Carmen, la slujba de Înviere de la Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” din Sibiu.

Aproximativ 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica, astăzi, 9 aprilie,, în ziua de Florii. Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanei, este vorba despre 610.693 de bărbaţi şi peste 1.790.000 de femei.

Cel mai întâlnit prenume masculin este Florin – 344.496 de persoane, urmat de Viorel – 134.653, notează Agerpres.

Paștele ortodox este sărbătorit pe 16 aprilie.

Sursă foto: Inquam Photos / Lavinia Cioaca

 

 

 

Comentarii