Crește pragul de impozitare a pensiilor. Decizia adoptată de liderii PSD și PNL – SURSE
Liderii coaliţiei de guvernare dintre PSD și PNL au decis, joi, ca ridicarea pragului de impozitare a pensiilor, de la 2.000 la 3.000 de lei, să se facă printr-un proiect de lege aflat deja în Parlament, au declarat surse liberale pentru News.ro.
Recalcularea pensiilor a provocat haos în sistem. Dacă unii pensionari au primit decizii cu majorări chiar și de 500 – 1000 lei, alți s-au trezit cu pensii mult mai mici decât cele pe care le încasează în sistem. Conform legii, pensiile acestora nu vor scădea, însă viitoarele indexări se vor face la noua valoare. Prin urmare, puterea de cumpărare le va scădea din cauza inflației. În această situație sunt în special persoanele care un lucra în condiții grele, cu stagiu redus de cotizare, dar și nevăzătorii, care susțin că s-au ales cu pensii reduse și cu 80%.
Pe de altă parte, unele pensii au fost majorate pente pragul de 2.000 de lei, astfel că suma care depășește această valoare ar trebui impozitată. De exemplu, pentru o pensie de 2.400 de lei impozitul ar fi de 40 de lei, ceea ce înseamnă că pensionarul va încasa 2.360 de lei.
Pragul de impozitare va fi crescut la 3.000 de lei
În acest context, autoritățile promit măsuri reparatorii. Printre acestea se numără și creșterea plafonului de impozitare, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, a anunțat ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu. Practic, nicio pensie sub 3.000 de lei nu va mai fi impozitată.
„Am analizat cu premierul Marcel Ciolacu în această seară situația și am decis ca începând cu 1 octombrie, ziua persoanelor vârstnice, nicio pensie din sistemul public sub 3.000 de lei nu va mai fi impozitată. (…) Pot să spun că este o decizie a guvernului, în urma pe care am avut-o la guvern la inițiativa premierului Marcel Ciolacu”, a declarat Simona Bucura Oprescu.
Liberalii au obținut ce au vrut
Liberalii, cei care au depus în Parlament un proiect de lege în acest sens, s-au opus aplicării măsurii prin Ordonanță de urgență. Ministrul justiției, Alina Gorghiu, a insistat joi că inițiativa aflată în lucru la Ministerul Muncii ar avea probleme de constituționalitate pentru că nu se încadrează în categoria de urgență prevăzută de lege.
În cele din urmă, conducerea PSD a acceptat în ședința coaliției propunerea liberalilor, astfel că măsura ar urma să fie adoptată prin lege în Parlament. Inițiat încă din anul 2022, proiectul a fost adoptat în unanimitate de către Senat și se află în acest moment la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii