Monday, December 11, 2023
Jurnalism corect


Românii se judecă pentru anularea carantinei / Unde au avut loc primele procese și cum s-au încheiat

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 28 iulie 2020 Etichete: ,

Apar primele procese împotriva carantinei. Mai multe persoane au dat în judecată Direcțiile de Sănătate Publică pentru a obține anularea măsurii. Elocvent este cazul unui român venit din Suedia, care a convins instanța că nu trebuie să stea în carantină, conform motivării consultate de MainNews.

„ Se remarcă faptul că lista în baza căreia s-a dispus măsura carantinării prin deciziile contestate nu relevă situația actuală și nu respectă exigențele impuse de art. 2 alin. 2 și 3 din Hotărârea nr. 36/21.07.2020 a Comitetului N___ pentru Situații de Urgență, precum și de art. 1 alin. 1  din Hotărârea nr. 33/02.07.2020 a Comitetului N___ pentru Situații de Urgență, în condițiile în care listele trebuiau actualizate în fiecare zi de luni, tocmai pentru a se evita carantinarea din zone care nu mai impun o astfel de măsură.

Conform datelor furnizate de Centrul European de Prevenire și Control a Bolilor (f. 9-10) la data de 23.07.2020, rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile în Suedia este de 45,4, în vreme ce în România este de 51,4.

Ca atare, instanța apreciază că în speță nu este împlinită condiția prevăzută la art. 2 alin. 2 din Hotărârea nr. 36 din 21.07.2020 a Comitetului N___ pentru Situații de Urgență, care instituie criteriile imperative de stabilire a țărilor cu risc epidemiologic ridicat, sens în care  deciziile contestate sunt lovite de nulitate”, se arată în motivarea Judecătoriei din Târgu-Jiu.

De asemene, o altă soluție de anulare a unei decizii de carantinare a fost dispusă într-un dosar judecat de Judecătoria Mediaș.

Totodată, Judecătoria Suceava și Găești s-au respins două cereri similare de anulare a unor decizii de carantinare iar la Judecătoria Galați s-a modificat măsura izolării în spital cu izolarea la domiciliu pentru un minor.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW