Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Cotidian austriac, despre intrarea României în Spațiul Schengen: Liderii de la Viena nu confirmă o dată a aderării

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 28 decembrie 2023

Se pare că există diferențe semnificative de opinie între București și Viena privind aderarea României la Spațiul Schengen, notează cotidianul austriac profil.at, după ce o decizie a fost luată la nivelul statelor membre UE privind aderarea României la spațiul de liberă circulație în martie 2024 cu porturile și aeroporturile. Decizia ar urma să fie confirmată un vot al reuniunii COREPER. Potrivit sursei menționate, România insistă asupra unui calendar pentru deschiderea frontierelor terestre. Austriecii nu pot avea o abordare oficială pe subiect, favorabilă României, 

Amintim că Partidul de guvernământ austriac, ÖVP, a pierdut majoritatea absolută în alegerile regionale din Austria Inferioară, un land cheie în scrutinele din Austria.

Condițiile Austriei pentru un Schengen aerian rămân pe masă, conform biroului ministrului de interne Gerhard Karner (ÖVP): sporirea intervenției Frontex în Bulgaria și fonduri de la Comisia Europeană pentru o protecție robustă a frontierelor externe, consolidarea controalelor la frontierele terestre și preluarea solicitanților de azil, în special din Afganistan și Siria, de către România și Bulgaria.

Acest acord a fost încheiat pe 23 decembrie între ministerele de interne din Viena, Sofia și București. Se pare că și astăzi, pe 28 decembrie, se desfășoară discuții aprinse în cercurile diplomatice. Acestea includ discuții între ministerele de interne și externe și la nivelul Uniunii Europene, pentru a integra acordul juridic în deciziile Comitetului Reprezentanților Permanenți (COREPER), conform informațiilor furnizate de Ministerul de Interne român.

În România, se vorbește deja despre o „aderare treptată la Schengen” – negocierile pentru o aderare deplină la Schengen vor continua „în forță” în anul următor, conform Ministerului de Interne român sub conducerea lui Cătălin Predoiu.

Cu toate acestea, ministrul de interne Karner respinge această interpretare. Ministerul de Interne austriac a declarat într-un răspuns la solicitarea profil că în prezent nu există negocieri și, prin urmare, nici o dată pentru aderarea la Schengen. Se pare că prețul pentru o înțelegere ar putea fi împins în continuare în sus, conchide sursa citată.

Foto: Uniunea Europeană

Comentarii