Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Cota unică de impozitare, linia roșie a PNL / Liderul senatorilor: Cota progresivă ar bulversa grav economia

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 23 mai 2022

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, i-a atenționat luni, 23 mai, pe social-democrați că introducerea cotei progresive de impozitare ar putea duce la ruperea coaliției, întrucât „cota unică este una dintre liniile roșii”.

Daniel Fenechiu susține că liderii PSD nu au discutat cu liberalii pe tema introducerii impozitării progresive înainte de a demara o dezbatere în spațiul public.

PSD se adresează în principal categoriei de pensionari și unei categorii de persoane care câștigă venituri mici și orice propunere de acest gen, propunere de creștere a impozitării la cei care au venituri mai mari este un deziderat electoral, care aduce voturi PSD(…). Ne pune în dificultate. Cota unică este o instituție introdusă, susținută de PNL”, a declarat luni, 23 mai, Daniel Fenechiu, la RFI.

Liderul senatorilor PNL este de părere că introducerea cotei unice de impozitare, realizată în anul 2004, „a adus foarte mult progres în România”.

În 2004, când a fost introdusă cota unică, aveam un impozit progresiv, cota maximă era 40%, evaziunea fiscală era în floare, oamenii încercau să găsească tot felul de variante ca să-și mascheze veniturile, să nu plătească taxe și impozite. Atunci a venit Guvernul liberal, a propus cota unică și lucrurile s-au așezat. Cota unică încurajează munca, este un sistem predictibil și un sistem care aduce bani la buget”, a precizat senatorul.

Fenechiu susține că sistemul actual de impozitare a veniturilor „stimulează munca, acumularea”, iar introducerea cotei progresive ar „bulversa grav economia și sistemul social din România”.

În general, când e o coaliție, n-o faci pentru ca s-o rupi. Cred că cota unică este una din liniile roșii”, a răspuns liberalul, întrebat dacă PNL va susține cota unică de impozitare, cu riscul ruperii coaliției.

Săptămâna trecută, PSD a readus în discuție tema renunțării la cota unică de impozitare și aplicarea unui impozit progresiv, discutată și în vremea guvernului Ponta.

Acea cotă unică pe care nu o mai știm nici noi, e ori 0%, ori 5, ori 16, ori 10%, diferențiată în funcție de cum ne-a convenit, nu duce nici la modernizarea statului român și nu are nici eficiența pe care ne-o dorim cu toții”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ciolacu a precizat că a readus tema în spațiul public pentru a genera dezbateri, în contextul în care Guvernul se pregătește să modifice Codul fiscal până la 1 iunie, iar Ministerul Finanțelor pregătește o analiză în acest sens.

Premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, s-a poziționat în favoarea menținerii cotei unice de impozitare.

Luni, liderii coaliției urmează să se întâlnească într-o ședință, începând cu ora 18:00.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *