Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Sfaturile specialiștilor pentru prevenirea îmbolnăvirii cu coronavirus | Măsurile luate de Ministerul Sănătății

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 24 februarie 2020 Etichete: , , , , ,

Având în vedere evoluția cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus în mai multe regiuni din Italia în care se află foarte mulți români, Ministerul Sănătății a anunțat că impune mai multe măsuri de prevenire pentru epidemia cu virusul ucigaș. De asemenea, specialiștii din Sănătate prezintă mai multe metode pe care românii le-ar putea aplica ca să se țină departe de epidemie. 

Măsurile impuse de Ministerul Sănătății

Până în acest moment nu au fost raportate cazuri de cetățeni români aflați pe teritoriul Italiei care să fie măcar suspecți de infecție cu noul coronavirus.

Din cauza dinamicii cu care românii călătoresc între cele 2 țări, România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție, iar Ministerul Sănătății a anunțat că va lua mai multe măsuri de prevenție.

Astfel, toate persoanele care sosesc în România din zonele focar din Italia (regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia) sau care au călătorit în localitățile din aceste regiuni în ultimele 2 săptămâni, vor fi incluse de către autoritățile de sănătate publică în categoria celor care trebuie să stea izolați în carantină pentru 14 zile.

Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene.

Noile măsuri au fost transmise de Ministerul Sănătății către unitățile sanitare și medicii de familie, prin direcțiile de sănătate publică județene.

De asemenea, Ministerul Sănătății mai anunță că vor fi suplimentate măsurile de control de la punctele de frontieră terestre, maritime/ fluviale și aeriene.

„Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialisti din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe si unități sanitare”, potrivit unui comunicat al instituției.

Este bine de știut că toate persoanele suspecte că au coronavirus vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

Mai mult decât atât, Ministerul Sănătății va completa în aceste zile cadrul legislativ cu măsurile necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu COVID-19.

Campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus continuă.

Cum ne protejăm de coronavirus

Infecția cu coronavirus se transmite pe cale aerogenă și poate fi destul de ușor de contactat.

O primă măsură de prevenție pe care o putem lua, care se aplică de altfel și în cazul epidemiei de gripă normală, este sporirea igienei mâinilor.

Specialiștii recomandă să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun cât mai des cu putință și să folosim mai puțin gelul antibacterian. De asemenea, într-o astfel de perioadă este bine să evităm să ducem mâna la gură atunci când strănutăm sau tușim și să folosim un șervețel sau o batistă.

„Ce fac apa şi săpunul nu face nicun dezinfectant”, a declarat managerul Institutului Matei Balş, profesorul Adrian Streinu-Cercel, la Digi24.

De asemenea, așa cum Ministerul Sănătății a anunțat, cei care au luat contact cu persoane infectate sau cei care vin din regiuni focar trebuie să se izoleze în casă timp de 14 zile.

De asemenea, și utilizarea unei măști de protecție poate ajuta în prevenirea transmiterii acestei boli, explică specialiștii. Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a explicat, la Digi24, că „virusul se elimină prin tuse și poate contamina suprafețele”.

„Foarte importantă este igiena mâinilor, să evităm să ducem mană pe față. Putem face asta când mână e spălată bine”, a avertizat medicul.

5 reguli  de prevenire

Medicul și europarlamentarul PSD, Tudor Ciuhodaru, a prezentat, pe oagina sa de Facebook, 5 reguli esențiale pe care ar trebui să le respectăm pentru a ne feri de coronavirus.

„1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave (nu călătoriți în zonele cu risc, evitaţi aglomeraţiile (unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi persoanele bolnave).

2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, acoperirea gurii și a nasului atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.

3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun. Spălatul corect trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

4.Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc (vărsta crescută, boli cronice pulmonare sau cardiace, deficiențe imune)

5. Evitaţi automedicaţia. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor”.

Sfaturile Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății prezintă câteva elemente comportamentale care trebuiesc urmate în această perioadă în care riscul de a contacta un asemenea virus este crescut.

  1. Spălați-vă mâinile de multe ori

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Dacă nu există apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%. Spălarea mâinilor elimina virusul.

  1. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute

Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

  1. Nu vă atingeți ochii , nasul și gura cu mâinile

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile.

Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândidu-se in tot corpul .

  1. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți

Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă in momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile ,puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.

  1. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul

Momentan, nu există cercetări științifice  care  evidentiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot  preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționeaza doar  impotriva bacteriilor nu împotriva virusului.

Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.

  1. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool

Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.

  1. Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave

Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea  măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat  cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O calatorie recenta în China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii).

UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE – ajută și limitează  răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se  folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.

  1. Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

Organizația Mondial a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe . Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

  1. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile

Perioada de incubație a noului coronavirus, este cuprins intre 1 și 14 zile. Daca v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință și spală bine mâinile.

  1. Animalele de companie nu transmit coronavirus

În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie  să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.

Cum se transmite coronavirusul

Coronavirusul se transmite prin aer, iar contaminarea cu acest virus este frecventă din acest motiv. Medicul și europarlamentarul Tudor Ciuhodaru a explicat exact cât de ușor de contactat este această gripă.

„Transmiterea de la o persoană la alta se face:  în special pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) – prin picături mici de secreții nazale și faringiene (picături Flügge); prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafeţe contaminate urmat de atingerea ochilor, nasului sau a gurii; dar și pe cale digestivă- 10% din pacienți au diaree și greață cu 1-2 zile de instalarea sindromului pseudogripal; poate fi transmisă de la mamă la făt (pe 2 februarie copilul unei paciente de 30 ani infectate a fost confirmat cu coronavirus la doar 30 de ore după naștere)„, a scris Tudor Ciuhodaru, pe Facebook.

Conform acestuia, simptomele sunt pseudogripale, adică includ febra și tulburările respiratorii. De asemenea, de reținut că „diagnosticul se face în context epidemiologic (călătorie recentă în zonele de risc/contact cu persoane infectate) alături de datele clinice (pseudogripal- ,,gripa chinezească”) și cele imagistice (infiltrat pulmonar bilateral) și de laborator (teste rapide)”.

sursa foto: nature.com

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *