Sunday, April 28, 2024
Jurnalism corect


Peste 700 de milioane de lei, din emiterea obligațiunilor, pentru datoriile Capitalei. Bucureștiul, la un pas de faliment


Edilul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat, luni, 25 aprilie, că emiterea obligaţiunilor municipale ale Primăriei Capitalei a fost un real  „succes” în anul 2022.  A fost  subscrisă suma de 790 milioane lei, cu 40% mai mult decât valoarea obligaţiunilor emise anul trecut, iar acest lucra va ajuta  administrația din București.

Sumele atrase de la bănci, companii de asigurare și fonduri de pensii vor fi utilizate pentru refinanțarea împrumutului contractat în anul 2020 de la BERD(n.r.  Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) care refinanța un împrumut scadent contractat în 2005. Băncile comerciale nu au subscris la momentul respectiv, din cauza situației financiare instabile a Municipalității, a explicat primarul Nicușor Dan, pri intermediul Facebook,  El subliniază că „împrumutul BERD,  a salvat municipalitatea de la faliment”. Decontarea tranzacției s-a înregistrat, luni, 25 aprilie.

De ce a trebuit să apeleze Primăria Capitalei la BERD

Întrucât Primăria Municipiului București a acumulat datorii încă din 2005, iar bugetele ulteriorare ale Capitalei nu le-au putut susține, Nicușor Dan spune că împrumutul BERD a ajutat să nu se pună „lacătul” pe ușa instituției pe care o reprezintă.

În anul 2005, Municipiul Bucureşti a împrumutat 500.000. 000 euro pe o perioada de 10 ani, printr-o emisiune de euro-obligaţiuni pe piaţa internaţională de capital. Pentru refinanţarea împrumutului obligatar cu maturitate în 2015, Municipiul Bucureşti a contractat la data de 04.05.2015, în conformitate cu prevederile HCGMB nr. 149/30.08.2012, patru finanţări rambursabile sub forma unui program de emisiuni de obligaţiuni municipale pe piaţa interna, în valoare totala de 2.220.100. 000 lei”, se arată în raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre. Mai exact, din totalul de 2,2 miliarde lei, o emisiune de obligaţiuni de 555 de milioane de lei a fost scadenta la data de 4 Mai 2020 fiind refinaţată printr-un împrumut acordat de BERD, la data de 24 aprilie 2020, „a acţionat ca un credit punte (bridge-loan), acoperind decalajul de finanţare (financing gap) cauzat de condiţiile de piaţă nefavorabile de la debutul pandemiei de coronavirus”, se menționează în proiectul de hotărâre, afișat pe site-ul Primăriei Municipiului București. În anul 2005, primar general al Capitalei era Adriean Videanu, reprezentant al PDL, la acea vreme.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii