Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


Coreea de Nord închide mai multe ambasade din întreaga lume

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 1 noiembrie 2023 Etichete: , ,

Coreea de Nord are în vedere închiderea a până la 12 ambasade, inclusiv cele din Spania, Hong Kong și diverse țări africane, ceea ce ar putea duce la închiderea a aproximativ 25% din ambasadele sale din întreaga lume. Această măsură este considerată un răspuns la provocările economice impuse de sancțiunile internaționale, așa cum a sugerat Ministerul Unificării din Coreea de Sud în urma închiderii recente a misiunilor diplomatice nord-coreene, potrivit Reuters.

Recenta închidere de către Coreea de Nord a ambasadelor din Angola și Uganda, ambele țări cu legături istorice cu Coreea de Nord, a declanșat discuții despre o schimbare semnificativă a politicii externe. Aceste închideri ar putea avea implicații de anvergură pentru angajamentul diplomatic, eforturile umanitare în Coreea de Nord și capacitatea țării de a genera venituri ilicite.

Potrivit publicației menționate, analiștii sugerează că peste o duzină de misiuni ar putea fi suspendate, în principal din cauza sancțiunilor internaționale, a detașării Coreei de Nord privind relațiile cu celelalte state și a potențialei slăbiri a economiei sale. Această evoluție este văzută ca una dintre cele mai semnificative schimbări de politică externă din ultimele decenii pentru Coreea de Nord.

Ministerul Unificării de la Seul, care se ocupă de afacerile intercoreene, a declarat că retragerea a reflectat impactul sancțiunilor internaționale menite să reducă finanțarea programelor nucleare și de rachete ale Nordului.

„Se pare că se retrag deoarece afacerile lor de câștig de valută s-au poticnit din cauza întăririi sancțiunilor de către comunitatea internațională, ceea ce face dificilă menținerea ambasadelor în continuare”, a declarat ministerul într-un comunicat. „Acest lucru poate fi un semn al situației economice dificile a Coreei de Nord, în care este dificil să menții chiar și relații diplomatice minime cu țări în mod tradițional prietenoase”.

Anterior, Coreea de Nord a avut relații diplomatice cu 159 de țări și a menținut 53 de misiuni diplomatice în străinătate, inclusiv consulate și birouri de reprezentare. Cu toate acestea, și-a închis recent ambasadele din Angola și Uganda și se pare că ambasada din Spania va fi, de asemenea, închisă, Italia urmând să se ocupe de problemele din țara vecină.

Decizia de a închide ambasada din Spania a fost comunicată printr-o scrisoare datată 26 octombrie, după cum reiese din corespondența cu Partidul Comunist Spaniol. Ambasada nord-coreeană din Madrid a căpătat notorietate în 2019, când un grup care urmărea răsturnarea liderului nord-coreean Kim Jong Un a efectuat o spargere, ceea ce a dus la o dispută diplomatică ce a implicat acuzații de „încălcare gravă a suveranității și atac terorist”. Coreea de Nord a acuzat Statele Unite că nu au investigat suficient grupul și că au refuzat să îl extrădeze pe liderul acestuia.

FOTO: Pixabay

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW