Copiii, profesorii și părinții, ajutați să prevină pericolele din mediul online. Salvați Copiii: Informațiile din ghidul nostru au rol practic
Organizația „Salvați Copiii” a lansat, astăzi, 1 noiembrie, Ghidul siguranței pe internet, un instrument pentru profesori, părinți și elevi. Acesta poate fi adaptat pentru nivelurile de învățământ gimnazial și liceal, răspunzând specificului grupului de elevi și nevoilor lor. La lansarea Ghidului siguranței pe internet, printre participanți s-au aflat Alina Gorghiu, ministra Justiției, Natalia Intotero, ministra Familiei, Ligia Deca, reprezentanta Ministerului Educației.
Ghidul cuprinde informații tehnice, de securitate, dar și pentru dezvoltarea abilităților digitale ale elevilor, îmbunătățindu-le capacitatea de comunicare și relaționare în mediul online, informează organizația „Salvați Copiii”. Acesta poate fi folosit la orele de dirigenție, activitățile extrașcolare. ședințele cu părinții, dezbateri în unități de învățământ.
Claudia Oprescu, coordonatorul programului siguranță online în cadrul „Salvaţi Copiii” România, a menționat, pentru Main News, că informațiile inserate în Ghid au rol practic, atât pentru elevi, cât și pentru profesori și părinți.
„Sunt prezentate aspecte care țin de legislație, într-o manieră simplă, dar utilă, care să-i facă pe minori să înțeleagă diferența dintre „glumă” și „cyberbullyng”. Copiii -voluntar „Salvați Copiii” vor prezenta în școli, într-un mod interactiv, informațiile cuprinse din Ghidul siguranței pe internet”, a precizat, pentru Main News, sursa citată.
De ce este necesar un Ghid de siguranță pe internet
Datele recente colectate de Organizația Salvați Copiii arată o creștere semnificativă a timpului pe care copiii îl petrec în fața ecranelor și o intensificare a riscurilor la care aceștia sunt expuși în mediul online.
În 2019 se observă că timpul excesiv petrecut pe internet este asociat cu nemulțumirea, iar un procent semnificativ de copii petreceau peste 6 ore online într-o zi școlară sau liberă. Prin comparație, în 2023, pentru 41% dintre copii, faptul că se simt plictisiți reprezintă o motivație pentru a comunica în mediul online, copiii petrecând perioade de timp mult mai extinse în mediul digital decât în urmă cu trei ani. Ca urmare a sesiunilor de consiliere, copiii au dezvăluit că petrec, în medie, peste 8 ore pe zi pe internet.
Cyberbullying sau sexting, „fenomenele” anului 2023, care îi afectează pe copii
În 2019, o parte semnificativă dintre copii au afirmat că se simt deranjați sau supărați în urma interacțiunilor online pe platformele de socializare. În studiul din 2023, se menționează că fenomene precum „cyberbullying” sau „sexting” sunt asociate cu scăderea stării de bine emoționale.
„Într-o eră digitală în care doar 46% dintre tinerii români raportează competențe digitale de bază,
responsabilitatea de a educa și proteja generația viitoare în mediul online nu a fost niciodată mai
mare. Acest ghid răspunde acestei nevoi urgente, asigurându-se că toți copiii sunt pregătiți și
protejați în fața provocărilor digitale ale secolului 21. O navigare informată și sigură pe Internet este
esențială în dezvoltarea cognitivă și socială a tinerilor. În plus, într-o lume în continuă digitalizare,
capacitatea de a distinge și de a se proteja de potențialele pericole online devine o competență
fundamentală pentru fiecare individ. Sperăm ca acest ghid să devină o resursă nelipsită în toate sălile
de clasă din școlile din România și să îi ajute pe elevi și profesori deopotrivă, a declarat Gabriela
Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.
Varianta online a Ghidului utilizării în siguranță a Internetului poate fi accesată la acest link: https://rb.gy/exv7l .
Sursă foto: Salvați Copiii
Comentarii