Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Trei oferte la licitația pentru modernizarea Gării de Nord

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 16 martie 2023

Trei firme românești concurează pentru contractul pus la bătaie de CFR Infrastructură pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a Gării de Nord.

Este vorba despre CMA Construct Development, Construcții Erbașu și GDO MOV Impex. Valoarea estimată a contractului este de 471,15 milioane lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene prin Programul Transporturi.

Proiectul ar urma să fie gata în termen de 4 ani și 7 luni (9 luni pentru proiectare, 46 de luni pentru execuție) de la emiterea ordinului de începere. Garanția lucrărilor va fi de 5 ani.

Planul include reabilitarea spațiilor existente în cele trei corpuri ale clădirii, unde se desfășoară activitatea feroviară, serviciu destinate publicului călător și activitatea comercială:

  • Corp A (clădiri B-dul Dinicu Golescu)
  • Corp B (central, coloane, casele d ebilete clasa I)
  • Corp C (casele de bilete clasa a II-a, Calea Giviței)

Principalele lucrări vizează modernizarea, consolidarea și reabilitarea clădirilor, modernizarea spațiilor destinate călătorilor și asigurarea elementelor de siguranță.

Vor fi create spații verzi centrale, cu zonă de așteptare pentru călătorii aflați în tranzit iar zona aferentă stației va fi regenerată, pe principiile de „smart city”, spun reprezentanții CFR.

De asemenea, vor fi montate sisteme noi de ventilație și încălzire, iar sistemul de iluminat, instalațiile electrice, sanitare și termice vor fi modernizate.

Va fi modernizate și sistemul de informare a călătorilor, respectiv echipamentul de telecomunicații.

Comentarii