Contractul pentru proiectarea Spitalului Regional Craiova, semnat la aproape 3 ani de la lansarea licitației
Ministerul Sănătății a încheiat marți, 8 noiembrie, cu firma NKY Architects & Engineers din Turcia contractul pentru proiectarea Spitalului Regional Craiova, la aproape trei ani de la lansarea licitației. Înțelegerea are valoarea de 25,7 milioane lei fără TVA iar termenul de predare a documentației este de 1 an.
Valoarea estimată totală a investiției este de 2,84 miliarde lei, conform indicatorilor aprobați de Guvern în 2019, înainte de explozia prețurilor la materialele de construcții. Un împrumut contractat cu Banca Europeană de Investiții ar urma să asigure 378 milioane euro (1,8 miliarde lei), restul fiind din fonduri europene nerambursabile și de la bugetul de stat.
Termen nerealist, lansat de Rafila
Într-o declarație făcută marți, ministrul de resort, Alexandru Rafila, a promis că spitalul ar urma să fie finalizat până la finele anului 2027, termen prelungit cu un an față de cel anunțat de Guvern în luna martie.
„Se estimează că aceste lucrări de construire vor dura maxim 48 de luni şi spitalul regional va fi funcţional la finalul anului 2027. Valoarea estimată iniţială este de circa 600 de milioane de euro”, a declarat Alexadru Rafila.
Chiar și în aceste condiții, este aproape imposibil ca promisiunea să fie respectată. Dacă nu vor exista probleme, proiectantul din Turcia va preda proiectul tehnic la finalul anului 2023. După ce documentația va fi aprobată iar executivul va actualiza indicatorii economici ai investiției, Ministerul Sănătății, prin proaspăt înființata Agenţie Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, va putea lansa licitația pentru execuția lucrărilor, de valoare mult mai mare și implicit mult mai complexă decât cea pentru proiectul tehnic, tărăgănată încă de la începutul anului 2020.
Din acest punct se pot lansa mai multe scenarii. Cel mai optimist ar presupuse încheierea procedurii de achiziție în termen de un an, astfel încât startul lucrărilor să poată fi dat în prima parte a anului 2025. Dacă termenul pentru lucrări va fi prevăzut la 4 ani, așa cum a menționat ministrul Rafila, spitalul ar fi finalizat în anul 2029, în cea mai optimistă variantă.
Spitalul va avea peste 800 de paturi
Spitalul va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 807 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgență, 35 de paturi pentru chirurgie de zi, 15 paturi îngrijiri medicale de zi, 52 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, 8 paturi cateterism cardiac, 20 paturi chimioterapie, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie și cardiologie intervențională.
Clădirea principală a spitalului, care include toate departamentele principale ale spitalului, este un complex de construcții cu șapte nivele – subsol, parter și cinci etaje superioare. Partea orizontală extinsă a clădirii se întinde pe 3 etaje complete (subsol, parter și etaj 1), si se continuă cu 3 etaje suplimentare parțiale (etajele 2, 3 și 4). Două turnuri cu secțiuni pătrate se ridică de la etajul 2 la etajul 5 (4 etaje în total), în timp ce un al treilea turn se ridică de la etajul 2 până la al 4-lea etaj (3 etaje în total). Clădirea care găzduiește Centrul de Tratare a Cancerului (CTC) este situată în partea de nord-vest a clădirii principale și se întinde pe 2 etaje.
Suprafața totală construită desfășurată a spitalului va fi de aproximativ 165.256 m2 .Amprenta clădirii este de 32.840 m2 . Complexul spitalicesc este însoțit de o parcare subterană independentă pe două etaje, cu o suprafață totală de 25.627 m2. Și aici va fi construit un heliport H-3, pentru a găzdui un elicopter Eurocopter EC-135 cu cerințele sale operaționale specifice. Spitalul va avea și spații cu destinație pentru activități de învățământ și cercetare.
Comentarii