Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Contracandidatul Laurei Codruța Kovesi dezminte zvonurile potrivit cărora se retrage din competiția pentru șefia EPPO/Bohnert: nu am intrat în această cursă pentru a căuta lumina

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 15 iulie 2019 Etichete: , , , ,

Procurorul francez Jean-François Bohner, precizează, într-un interviu pentru politico.eu că nu intenționează să se retragă din cursa pentru poziția de procuror șef european. El a ținut astfel să dezmintă toate zvonurile apărute în presa din România, potrivit cărora intenționează să se retragă. Jean-François Bohnert, precizează că ” îi place să facă lucrurile după carte. Literalmente”.

„Întotdeauna reveniți la text” (lege), a declarat el, adăugând că aplică aceeași metodă Regulamentului care stabilește rolul noului Parchet European (EPPO) – o lege pe care o descrie ca fiind „Biblia”.
Subliniind importanța regulamentului, Bohnert nu a făcut doar un argument juridic. El susține că această competiție a fost politizată, trecând dincolo de Regulament.

Bohnert, despre Laura Codruța Kovesi: „M-am simtit un pic în culise, din cauza acestui accent principal pe MS. Kövesi”

Întrebat dacă el a crezut că a fost prea mult ca dezbaterea să se concentreze asupra experienței Laurei Codruța Kövesi în lupta împotriva corupției, atunci când aceasta poate fi doar o mică parte din locul de muncă, Bohnert răspuns cu un simplu „Da. ”

„Este experiența principală a lui Kövesi, pot înțelege pe deplin că vine de la ea”, a spus el.
Dar el a avertizat de pericolele care vin dacă se concentrează pe un element al postului. „Este ca folosind binoclu, dacă vă schimbați poziția, nu este același. Poate, de asemenea, în timpul discuțiilor din timpul audierilor din Parlamentul [European], concentrându-se atât de larg asupra corupției [nu a fost] neapărat o modalitate bună de a o face. „

În timp ce Kövesi este un nume cunoscut în România și bine cunoscut în cercurile politice de pe continent, Bohnert a preferat să stea departe de centrul atenției de-a lungul procesului de nominalizare.
„În prima etapă, desigur, acest lucru nu a fost un avantaj,” a spus Bohnert. „M-am simtit un pic în culise, din cauza acestui accent principal pe MS. Kövesi”, a spus el, arătând spre o „diferență de tratament ” de către mass-media.

Procurorul Bohnert a declarat, pentru politico.eu că el nu a intrat în această cursă „pentru a căuta lumina. ”
Cu toate acestea, guvernele membre ale UE l-au sprijinit în mod oficial pe Bohnert, care provine din Alsacia și spune cu mândrie că „cele două limbi materne sunt franceze și germana”.

Între timp, Parlamentul European a sprijinit-o pe Kövesi, ducând astfel la un impas al negocierilor. Peste 8.000 de persoane au semnat o petiție cerând Bohnert să se retragă din cursa în favoarea Kövesi. Partidele de opoziție din România susțin acum că, odată cu finalizarea negocierilor pentru pozițiile de top ale UE în favoarea occidentalilor, numirea lui Kövesi ar putea contribui la restabilirea echilibrului geografic.

Bohnert despre afirmațiile presei din România: a fost un pic „trist” când a citit toate acestea

Mai multe publicații din România au precizat zilele trecute că Bohnert a fost „practic retras” din cursă, deoarece a acceptat un post de conducere în Franța, lăsând-o pe Kövesi ca unic candidat pentru postul de procuror șef al Parchetului European. Dar, contactat prin telefon despre aceste afirmații, Bohnert a declarat că este încă un candidat pentru a fi procurorul UE.

Un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice franceze la UE a declarat duminică seara că „în această etapă, nimic nu s-a schimbat” în poziția Franței.

În interviul de la Reims, Bohnert a spus el a fost „un pic trist ” atunci când a citit toate acestea, precizând că nu se va retrage din cursă. mai mult chiar, procurorii germani i-au oferit sprijin la o conferință recentă.

Bohnert: „Nu pot renunța pentru că o mulțime de oameni nu ar înțelege. „

„O mulțime de oameni mă sprijină și ei știu că am experiență pentru a aduce în înființarea de noi organisme, nu pot renunța pentru că o mulțime de oameni nu ar înțelege”, a spus Bohnert.
El a enumerat experiența de conducere a procurorilor în Franța, precum și activitatea sa privind dezvoltarea de noi sisteme de cooperare judiciară europeană, în primul rând în Germania ca magistrat de legătură și mai târziu în țările de jos ca delegat francez la Eurojust, unitatea de cooperare judiciară a UE.

Bohnert a declarat că, în cazul în care va deveni procuror șef european, va face, la scară largă, lucruri pe care le face deja: supravegherea și îndrumarea muncii procurorilor.
Procurorul-șef al UE „trebuie să conducă și să dea îndrumare”, a afirmat el.

Obiectivul lui Bohnert: să convingă toate țările membre UE să se alăture EPPO

Una dintre marile provocări pentru oricine vizează acest post este că doar 23 din cele 28 de țări membre ale UE participă la acest proiect. Bohnert ar vrea să convingă și țări precum Ungaria, Polonia, Irlanda, Danemarca și chiar Regatul Unit să se alăture proiectului de înființare a Parchetului European.

El a afirmat că tipurile de infracțiuni din cadrul EPPO implică adesea mai multe țări. Deci, chiar dacă o infracțiune implică o țară care nu a aderat la EPPO, ar putea fi încă investigat dacă există o legătură cu o altă țară care este membră, a mai spus el.
Țările UE neparticipante ar fi în continuare „obligate să coopereze” cu EPPO, a menționat și Bohnert, subliniind faptul că toate guvernele UE trebuie să răspundă ordinelor de investigare europene și ordinelor de arestare.
Deși subliniază că EPPO nu este o instituție politică, Bohnert a recunoscut că ar putea face față presiunilor politice.
„Politicienii, desigur, ar putea spune,” Da, acest lucru este… ceva pentru EPPO „, a spus el. Dar, încă o dată, Bohnert a sugerat că revenirea la „Biblia” lui ar oferi răspunsul: „când te duci la textul pe care îl vedeți că [ea] nu este.”

Bohnert, care are 58 de ani, este unul dintre cei doi candidați finali pentru noua poziție de șef al EPPO. Instituția, care va devini operațională anul viitor, va investiga și urmări penal crimele împotriva bugetului UE, inclusiv frauda și corupția.
Bohnert precizează că sarcina procurorului UE nu este în principal de a ancheta politicieni corupți. Regulamentul prevede că EPPO va „investiga, urmări penal și va aduce la judecată autorii infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii. ” Cu alte cuvinte, o mare parte a lucrărilor va implica urmărirea infractorilor responsabili de frauda în materie de TVA și alte care a costat UE miliarde de euro în fiecare an.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW