Continuă dezbaterile la legea învățământului preuniversitar / Educația mamelor gravide, inclusă în lege
Comisia de învățământ din Camera Deputaților a reluat luni, 24 aprilie, dezbaterile privind legile educației. Parlamentarii au de discutat aproximativ 1.000 de amendamente până pe 27 aprilie, când ar trebui adoptat raportul comisiei și supus votului Camerei Deputaților, prima sesizată. Dezbaterile merg însă lent, legea învățământului superior nefiind încă discutată.
Guvernul a aprobat miercuri, 29 martie, noile legi ale educației. Pachetul legislativ se află acum în dezbatere parlamentară. Vineri, 21 aprilie, Comisia de învățământ a aprobat un amendament care dă posibilitatea exmatriculării elevilor, în situații grave. Detalii aici.
În ședința de luni, 24 aprilie, s-a aprobat un amendament privind educația mamelor gravide și a elevilor părinți, care prevede, între altele, oferirea unui program de studiu adaptat nevoilor lor, care să le permită să-și continue studiile, inclusiv prin oferirea, acolo unde este posibil, de posibilități de învățare online.
Amendamentul prevede și organizarea de programe de prevenire a sarcinilor nedorite și a maternității timpurii în rândul elevilor.
Totodată, comisia de învățământ din Camera Deputaților a aprobat și un amendament privind motivarea din oficiu a absențelor elevilor care participă la competiții sportive.
Parlamentarii au cerut motivarea absențelor elevilor care participă la tot soiul de competiții naționale.
Schimbări majore la admiterea la liceu și Bacalaureat
În forma adoptat de Guvern a legilor educației, admiterea la liceu și Bacalaureatul suferă modificări importante, pe care elevii și profesorii nu le văd cu ochi buni.
Noile legi ale educației introduc dubla admitere la liceu, dar și Bacalaureatul suferă schimbări. Acestea vor intra în vigoare cel mai devreme în 2027, dacă legea e adoptată în Parlament până la finalul acestui an școlar.
Astfel, liceele din țară cu cea mai mare concurență vor putea să organizeze propriul concurs de admitere, pentru cel mult 60% din locuri. Examenul de admitere la liceu va avea loc după Evaluarea Națională, iar cele 40% din locuri rămase vor fi ocupate prin repartizare computerizată.
În ceea ce privește Bacalaureatul, Ligia Deca a introdus o probă așa-zis complementară, de competențe „de bază”, care la profilul uman se va da la matematică sau științe ale naturii, iar pentru profilul real, o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane – istorie, logică, filozofie, psihologie. Notarea se va face pe sistem admis/respins. Mai multe detalii, aici.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii