Sunday, August 7, 2022
Jurnalism corect


Consiliul Superior al Magistraturii nu dă undă verde proiectului care ar permite folosirea interceptărilor SRI în dosare. Cum s-au raportat membrii CSM la inițiativa lui Predoiu – SURSE

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 16 decembrie 2020 Etichete: , ,

Proiectul de lege care ar permite folosirea, ca probe în dosare, a interceptărilor efectuate de Serviciul Român de Informații (SRI) în baza mandatelor de siguranță națională (MSN), a picat testul la Consiliul Superior al Magistraturii. Decizia vine în contextul în care, marți, judecătorii și procurorii din CSM au dezbătut mai bine de o oră pe marginea proiectului menit să permită utilizarea acestor probe. Totul după ce ele au fost eliminate în urma unei decizii a Curții Constituționale.

În primă fază, membrii CSM au respins acordarea unui aviz.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că nu se impune emiterea unui aviz de către Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României”, se arată în ordinea de zi soluționată.

10 membri CSM au considerat că nu se impune emiterea avizului, în vreme ce 8 l-ar fi dat. Cum acordarea avizului a picat la vot, judecătorii și procurorii din Consiliu au emis un punct de vedere.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât transmiterea unui punct de vedere negativ faţă de propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României”, se mai arată în documentul citat.

11 membri CSM au votat pentru „transmiterea unui punct de vedere negativ”, 6 pentru „respingerea transmiterii unui punct de vedere negativ”, în vreme ce un vot a fost nul.

Cum s-au raportat membrii CSM la proiect

În ședința de plen, unii membri CSM au cerut garanții suplimentare cu privire la respectarea drepturilor, alții au respins clar proiectul și au spus că, odată cu acesta, „se întoarce Securitatea”.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Folosirea interceptărilor SRI în dosare a încins spiritele în CSM | Savonea: Viciul viciilor este sfidarea. Baltag: Am putea întoarce Securitatea | Deac invocă fapte de omor și de corupție care pot fi probate „plecând de la 2-3 interceptări”

Potrivit unor surse avizate, printre membrii CSM care au votat în favoarea proiectului ar fi judecătorii Andrea Chiș, procurorul general al României, Gabriela Scutea, procurorii Florin Deac și Nicolae Solomon. Votul nul i-ar fi aparținut lui Bogdan Mateescu, noul președinte ales al CSM.

Este de menționat, însă, că inclusiv în rândul celor care au susținut proiectul au fost exprimate opinii în favoarea modificării acestuia. Cristian Ban a acordat vot negativ, pe considerentul că trebuie îmbunătăţit proiectul, pentru a trece de CCR. Tot negativ a fost și votul dat de procurorul Tatiana Toader și de judecătorul Mihai Bălan.

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ – Dosarele de corupție pică în serie, după ce CCR a interzis folosirea ca probe a înregistrărilor obţinute de SRI pe mandat de siguranţă naţională | Vîntu, Videanu, Niculae, printre marii beneficiari

Ce prevede proiectul

Inițiativa îl are printre iniţiatori şi pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Proiectul prevede că înregistrările ”rezultate din activităţile specifice serviciilor de informaţii” pot fi folosite ca probe.

Există, însă, condiţia ca prin lege să fie reglementată o procedură clară, care să poată duce la verificarea legalității acestora, atât a probelor în sine cât și a modului în care au fost obținute.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Proiect de lege inițiat de ministrul Justiției: Informațiile strânse de SRI în baza mandatelor de siguranță națională, probe în dosare

Proiectul a trecut tacit de Camera Deputaților. Senatul este for decizional în acest caz.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW