Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


SUA au efectuat misiuni de supraveghere cu drone deasupra regiunii Gaza în scopul localizării ostaticilor

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 3 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

Statele Unite au lansat drone de supraveghere în Gaza pentru a localiza ostaticii răpiți de către Hamas în timpul atacului grupării militante palestiniene asupra Israelului la data de 7 octombrie. Această informație a fost furnizată de doi oficiali americani citați de Reuters, potrivit news.ro.

Cei doi oficiali americani, care au ales să-și păstreze anonimatul, au afirmat că Statele Unite au desfășurat drone specializate în colectarea de informații deasupra regiunii Gaza pentru a sprijini eforturile de identificare a ostaticilor. Unul dintre acești oficiali a menționat că operațiunile cu drone au fost desfășurate pe parcursul a mai mult de o săptămână.

Oficialii americani au afirmat că există motive să se creadă că între cei peste 200 de ostatici reținuți și duși în Gaza ar putea fi aproximativ 10 cetățeni americani. Se presupune că aceștia sunt ținuți în extinsa rețea de tuneluri a organizației Hamas.

Cinci dintre ostatici, inclusiv două cetățene americane, au reușit să scape din captivitatea Hamas. Patru dintre aceștia au fost eliberați de către gruparea militantă palestiniană, în timp ce unul a fost eliberat de către armata israeliană. Forțele israeliene au înconjurat orașul Gaza, cel mai mare din Fâșia Gaza, în cadrul ofensivei lor împotriva organizației Hamas. Gruparea a opus rezistență din tunelurile subterane, folosind tactici de „lovește și fugi.” Orașul din nordul Fâșiei Gaza a devenit punctul central al ofensivei israeliene, care vizează eliminarea structurii de comandă a grupării islamiste. Israelul a sfătuit civilii să se refugieze în sud.

Pe 7 octombrie, luptătorii Hamas au efectuat un atac surpriză în Israel, care a dus la moartea a aproximativ 1.400 de persoane, majoritatea dintre acestea fiind civili, conform declarațiilor oficialilor israelieni. Acest incident a reprezentat cea mai sângeroasă zi din istoria de 75 de ani a statului Israel.

Bombardamentele de ripostă și ofensiva terestră a Israelului asupra enclavei palestiniene cu cei 2,3 milioane de locuitori s-au soldat cu cel puțin 9.061 de persoane decedate, conform datelor furnizate de autoritățile sanitare din Gaza, care sunt controlate de Hamas.

 

Comentarii