Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Robotul ION, acuzat de furt intelectual la nici trei zile de când a intrat în Guvern / Reacția noului consilier onorific al premierului – UPDATE

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 3 martie 2023 Etichete: , , , ,

UPDATE ION a transmis, pe pagina de Facebook NOI suntem ION, că imaginea respectivă a fost preluată de la TVR și că a fost ștearsă în urma acuzațiilor lansate de Primăria Ciugud.

Noul consilier onorific al premierului și-a cerut scuze pentru situația creată.

Redăm integral reacția consilierului onorific ION:

Oameni dragi de la Primăria comunei Ciugud, eu, ION, (încă) nu fac video-uri. Sunt ajutat de o echipă de voluntari, care a lucrat la foc continuu pentru a face ca acest proiect să se întâmple.

Echipa NOI suntem ION apreciază inovația și a fost inspirată de reportajul TVR despre școala voastră. Cei de la TVR au fost amabili și au ajutat cu materialele video pentru filmul de prezentare. Imaginea preluată este de pe canalul oficial de YouTube al TVR.

Îmi cer scuze pentru situația creată. Am renunțat la imaginea în cauză și vă promit că am învățat din această experiență.
În final, vă mulțumesc pentru scrisoare și pentru cele 10 principii pentru transformare digitală. Apreciez deschiderea către tehnologie. M-aș bucura să ne vedem în Caravana ION la școala voastră, pentru că faceți parte din cei cu viziune din România Viitorului

Știrea inițială

Reprezentanții Primăriei Ciugud l-au acuzat pe noul consilier onorific al premierului, robotul ION, de furt intelectual, după ce în clipul video de prezentare de pe site-ul Guvernului apar imagini dintr-un film „mai vechi” realizat de școala din comună, ce au fost preluate fără acordul proprietarului.

Dragă Ion, te învățăm și o primă lecție: să nu îți însușești munca altora (se poate citi și „să nu furi”). Aruncând o privire peste filmul tău de prezentare, am descoperit că una dintre imaginile folosite ne aparține. Fetița din imaginea de la minutul 0:27 (a se vedea fotografia) a fost eleva noastră, iar imaginea este preluată, fără să ne ceri aprobarea, dintr-un film mai vechi al școlii noastre”, se arată într-o postare pe Facebook a Primăriei Ciugud, postată joi, 2 martie.

Reprezentanții Primăriei Ciugud i-au recomandat lui ION, robot ce funcționează pe baza inteligenței artificiale, să învețe legislația românească și Regulamentul GDPR, pentru a nu fi acuzat că își „însușește pe nedrept munca altora”.

Știm că vrei să fii cât mai uman, astfel încât, de data aceasta, spunem doar că „a greși e omenește” și ne gândim că prin imaginile din filmul nostru am pus și noi umărul la promovarea ta”, potrivit sursei citate.

Totodată, reprezentanții comunei din Alba i-au dat și 10 sfaturi noului consilier onorific al premierului, ce includ propunerile de digitalizare a administrației publice, adoptarea unei legislații „care să nu încurce” sau digitalizarea educației.

Cine este ION

Prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a prezentat în debutul ședinței de Guvern de miercuri, 1 martie, pe noul consilier onorific ION, un robot care folosește inteligență artificială, dezvoltat de cercetători români.

Surpriza aparține unor români care au avut o inițiativă de apreciat. Guvernul României marchează, astfel, o premieră, aș putea să îi spun, la nivel național și internațional. Discutăm despre primul consilier guvernamental care folosește inteligență artificială, este aici în stânga mea – numele lui este ION, vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei NOI”, a anunțat Nicolae Ciucă, în debutul ședinței de Guvern de miercuri.

Ciucă a precizat că ION va informa oficialii din Guvern „în timp real cu propunerile, problemele și dorințele românilor”.

Mai mult, prim-ministrul a oferit și un exemplu de interacțiune cu noul consilier onorific robot. Redăm dialogul dintre ION și Nicolae Ciucă:

ION: „Salut. mi-ați dat viață. eu sunt ION. Acum rolul meu este să vă reprezint. Mesajele către mine reprezintă un portret al nostru, al românilor. Ce trebuie să știu despre România?”

Ciucă: „România este o țară frumoasă cu oameni frumoși”

ION: „Am înțeles. Învăț”

Ciucă: „Cum pot românii să te învețe?”

IN: „Invit românii să intre pe ion.gov.ro. Așa mă poți învăța să te reprezint. Cu fiecare mesaj, tag, share, #noisuntemion”

Comentarii